alfali.ru

Sowa papuga kakapo i opis ptaków nielotnych

KakapoTaka gatunek ptaków, jak papugi kakapo lub papugi sowy, żył w Nowej Zelandii od ponad tysiąca lat. Osobliwością takiego ptaka jest to, że jest to papuga nielotna. Ponieważ przez wiele lat żyli na terenach, na których nie ma drapieżników, zdolność latania już się zatraciła.

Charakterystyka papug sów

Dwa kakapoNazwa "papuga sowa" została odebrana przez ptaki od Europejczyków, z uwagi na to, że jest bardzo podobna do sowy z upierzeniem i twarzą głowy.

I imię kakapo otrzymali od Maorysów, którzy są rdzennymi mieszkańcami Nowej Zelandii. Ludzie ci mieszkali na północy kraju na długo przed pojawieniem się tam Europejczyków. Piosenki i legendy tego ludu zawierają odniesienia do kakapo.

Sowa ParrotLiczba papug sowy w Nowej Zelandii zasadniczo zmniejszony. Gdy europejscy osadnicy przywieźli ze sobą inne zwierzęta - kuny, szczury, psy i koty. Zwierzęta i ludzie polowali na latające papugi ze względu na pióra i mięso. Zmniejszyła się również populacja tych ptaków i spowodowała wylesienie w celu późniejszego rozwoju ziemi.

Na początku lat 70. było tylko 18 próbek papug kakapo i były to samce. Ale kilka lat później na wyspie Stewart pojawiła się kolejna grupa sów, dzięki której odrodził się gatunek. W Nowej Zelandii utworzono grupę roboczą na podstawie Departamentu Ochrony Przyrody, mającą na celu ochronę gatunku i promowanie jego rozwoju.

Obecnie papugi sowy żyją tylko na tych wyspach, na których nie są zagrożone przez drapieżniki:

  • Ankor Island (południowo-zachodnia część Fiordlandu);
  • Little Birriere (Hauraki Bay);
  • Codfish;
  • Stuart.

Obecna populacja tego gatunku wynosi 125 osobników. Specjaliści starają się zapewnić, że liczba dorosłych kobiet jest równa w każdej populacji 50 osobom.

Jak wygląda papuga kakapo i gdzie ona mieszka?

Sowa Parrot Jest wystarczająco dużym ptakiem, ma niezwykły i donośny głos. Lekko sapie, jego głos przypomina nieco chrząknięcie.

Zewnętrzny cechy charakterystyczne papuga kakapo są następujące:

  • Rzadka nielotna papugalekkie i miękkie pióra, w przeciwieństwie do innych papug, w których są mocniejsze i sztywniejsze, co wynika z częstych lotów;
  • papugi mają żółto-zielony kolor, powoli świecący w części brzusznej;
  • kolorowanie maskowania, tak aby kakapo nie było zauważalne wśród gałęzi, mchów, liści lub korzeni drzew;
  • pióra na głowie mają kształt dysku, który nadal służy jako tak zwany lokalizator;
  • Kakapo lub papuga sowaprzedstawiciele kakapo są najciężsi, mężczyźni mogą ważyć do 4 kg, a kobiety odpowiednio 2,8 kg;
  • długość ciała - około 60 cm;
  • nogi krótkie i mocne;
  • skrzydła są małe;
  • Dziób jest ostry i duży, ma szary kolor i rozjaśnia się ku końcowi;
  • Cienkie vibrissae znajdują się wokół dzioba, dzięki czemu ptaki mogą poruszać się w nocy;
  • Ogon jest krótki i często nędzny, ponieważ ciągnie się po ziemi.

Papuga wyspyPapugi mają silny zapach - jest słodki, ale przyjemny, aromat jest kwiatowo-miodowy. Naukowcy tłumaczą to faktem, że jednostki się rozpoznają.

Ponieważ papuga sowa jest jednym z najstarszych ptaków na świecie, jest długa wątroba. Średnio gatunki nielotne żyją około 95 lat.

W ciągu dnia ptak najczęściej znajduje się w jego kryjówce, aw nocy poluje. Sowy papugi są single, w kontakcie z krewnymi wchodzą tylko w okresie godowym.

Pisklęta z kakapoOsiedlają się głównie w norach lub skalistych szczelinach, umiejscowionych w gęstych zaroślach krzewów lub drzew.

Papugi sowy żyją na wysokości 1500 m npm w miejscach z najwyższy wilgotność.

Poruszające się ptaki, zejdź na ziemię. Ich mocne łapy pozwalają im skakać i zręcznie się wspinać. Szybkość, z jaką są w stanie się rozwijać, pozwala im łatwo pokonywać duże odległości.

Przez większość życia te papugi żyją na ziemi.

Jak karmić i rozmnażać papugi kakapo

Papugi sów nie rozmnażają się co roku. Częstotliwość tego procesu w dużej mierze zależy od plonu takiego drzewa, jak dakridiimy.

Jeśli chodzi o dietę, kluczową rolę odgrywa płód Rzym, pochodzące z tych drzew. To za nimi ptaki mogą wspiąć się na wysokość 30 metrów wzdłuż gałęzi i pni drzew.

Oprócz Rzymu jedzą takie produkty:

  • Duży Kakaponasiona roślin i ziół;
  • kwiaty;
  • łodygi;
  • jagody;
  • owoce;
  • korzenie;
  • kora.

Ale jeśli ptaki mają wystarczająco dużo owoców obręczy, zjedzą tylko one. Te owoce obejmują witamina D, odpowiedzialny za reprodukcję przedstawicieli Kakapo. Owoce rimy - to jedyne źródło tej witaminy w odpowiedniej ilości dla ptaków.

Kakapo i mężczyznaW celu regularnej hodowli specjaliści opracowali granulki z suplementem witaminowym, służącym jako karmienie, które stymulować funkcja reprodukcyjna ciała ptaka. Dzięki temu suplementowi samice papug sów potrafią skutecznie pielęgnować pisklęta nawet w przypadku nieurodzaju dakridium.

Papugi sowy są jedynym gatunkiem tych ptaków, które mają system poligyniczny reprodukcja. Tak więc w okresie godowym samczyk może jednocześnie parzyć się z kilkoma samicami. I tylko kakapo ma właściwość "obracania się" podczas okresu godowego.

Dojrzewanie płciowe występuje u kobiet w wieku 6 lat, a u mężczyzn w wieku 4 lat. Sezon lęgowy papug sowy rozpoczyna się w grudniu i wygląda tak:

  • samce latające ptaki latają piórami i przypominają kule;
  • następnie wybierają najwyższy punkt na swoim terytorium i kopią tam dziury na głębokość około 10 cm;
  • następnie mężczyźni są umieszczani pośrodku i około 20 razy robią "uderzający" dźwięk, tworząc rezonans i rozprzestrzeniając się w odległości 5 km. Dźwięk ten wyraża chęć łączenia, a następnie dźwięk dzwonka podobny do "jin", dzięki któremu kobiety znajdują partnerów. Aby stworzyć dźwięki, mężczyźni używają specjalnego "worka na gardło", a same dźwięki nazywane są w nauce "zyskami";
  • takie "śpiewanie" mężczyzn trwa co noc przez trzy miesiące. Ten proces jest jak konkurencja, zwycięzcą jest ten, kto wyda więcej dźwięków. Ponieważ jest kilka dziur, mężczyźni zmuszeni są do pokonania długich dystansów w celu maksymalnego ostrzegania. W tym czasie samce tracą połowę swojej wagi ze względu na regularne długie bieganie.

Sowa papugi KakapoUnikalnym zjawiskiem wśród całego gatunku jest stworzenie "kubkiSowy papugi.

Kobiety inkubują około 2-4 jaja przez miesiąc. Na tym etapie samce już nie uczestniczą, same samice szukają pokarmu i jednocześnie opuszczają gniazdo. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 10 dniach, jednak samice karmiony potomstwo do 6 miesięcy.

Kiedy samica już nosi jajka, samiec kontynuuje proces "oswajania" i przyciąga nowych partnerów.

Charakterystyka natury kakapo

Z natury papugi sowy są podobne na falujących przedstawicieli tego gatunku. Są bardzo dobroduszni i łatwo zbiegają się z ludźmi. Specjaliści, którzy mają z nimi bliski kontakt, zapewniają, że podobnie jak inne ptaki, kakapo ma swoją własną osobowość postać. Wśród kluczowych cech papug sów można wyróżnić w następujący sposób:

  • nieufność;
  • burcząc;
  • obżarstwo;
  • przywiązanie do ludzi;
  • potrzeba uwagi.

kakapoI unikalna funkcja Ten ptak jest tym, że podczas strachu zamarza w miejscu. Taka reakcja ochronna często czyni z kakapo łatwą zdobycz dla drapieżników.

Niesamowite wysiłki wolontariuszy i naukowców uratowały ten rzadki gatunek ptaków przed całkowitym wyginięciem. Pomimo faktu, że Kakapo żyją tylko w Nowej Zelandii, wiele osób wie o nich, którzy w każdy możliwy sposób zapewniają wsparcie mające na celu ochronę tych rzadkich gatunków ptaków.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru