alfali.ru

Ptak orła zwyczajnego

Rasa orła ptasiegoGogol zwyczajny - jest ptakiem z rodziny kaczek, ma dużą okrągłą głowę, krótki dziób i czarno-białe upierzenie. Zamieszkuje strefę leśną, na północy Eurazji. Gniazduj te ptaki w zagłębieniach drzew lub na brzegach leśnych zbiorników wodnych. Podczas reprodukcji ptaka gagol trzyma się w zacienionych miejscach. Samice składają od 5 do 13 jaj. Różnią się od innych kaczek tym, że rzadko tworzą stado, natomiast gniazdowanie tworzy małe grupy.

Kaczki nurkują na plażach lub u wybrzeży dużych zbiorników wodnych. Ptak często żeruje na małych zwierzętach bezkręgowych, a także na owadach.

Wygląd mężczyzny

Kaczka orzeł ma krępy kształt ciała i krótką szyję. Długość ciała wynosi 42-50 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 65-80 cm, mężczyźni mają większą masę niż samice, ich waga ciała waha się od 750 gramów do 1,2 kg. Masa kobiet jest nieco mniejsza i waha się od 500 gramów do 1 kilograma.

Ptaki mają spiczastą głowę, z tego powodu głowa ma zarys trójkąta. Krótki dziób, rozszerza się i zwęża podstawy do nosu.Samtsy w hodowlanych zabarwienie, mają czarne upierzenie głowy, z zielonymi refleksami pod oczami i na dnie dziobem białą plamą.

Dla samca kaczki gogol charakteryzuje się cechami:

  • Okrągłe głowy, jesteś spiczasty.
  • Chumpy physique.
  • Dziób jest krótki, ma czarny kolor.
  • Oczy są żółte.
  • Skrzynia, brzuch i boki białe, na ramionach czarno-biała kosa. Większość grzbietu i ogona ma czarne upierzenie.
  • Skrzydła są brązowe. Nogi są pomarańczowe, z membranami.

Wygląd kobiety

Samice kaczek gobo wyglądają mniej kontrastująco, kolor jest zdominowany przez brązowe i szare odcienie.

  • orła zwyczajnegoGłowa jest ciemnobrązowa.
  • Oczy białe lub bladożółte.
  • Dziób jest ciemnoszary. U podstawy i na górze mogą znajdować się żółte paski na dziobie.
  • Górna część ciała jest pomalowana na szaro, dolna część jest biała. Skrzydła to aspid.
  • W porównaniu z samcami, nogi samic są jaśniejsze.

W lecie samiec może być podobny do samicy, Zachowuje jednak swoje charakterystyczne cechy. Młode ptaki nie różnią się od dorosłych samic, mają brązowy kolor oczu.

Ptaki można podzielić na 2 podgatunki, które różnią się między sobą wielkością i długością dzioba.

  1. Eurazjatycki "B. c. Clangula".
  2. Amerykański, większy "B. c. Americana".

Istnieje również "monotypiczny" wygląd, powstały przez połączenie dwóch podgatunków, amerykańskiego i euroazjatyckiego.

Powielanie

W wieku dwóch lat, kaczki gogol osiągają dojrzałość płciową. Powstały podczas zimowej migracji. Jednak samce i samice często hibernują na różnych obszarach, a zatem wiele ptaków pozostaje bez pary na początku wiosennej migracji.

W miejscu gniazdowania gogol występuje w małych grupach lub w parach. Czasami przychodzą, gdy stawy są jeszcze zamarznięte. Następnie ptaki trzymają kałuże i czekają na otwarcie zbiornika. Kaczory zachowywać się wyzywająco przed samicami, to wyciągnąć szyję do przodu, a potem nagle rzuca głowę do tyłu i podnieść dziób do nieba. Podnieś strumień wody, uderzając w powierzchnię zbiorników łapami.

Zagnieżdżanie GogolaZagnieżdżanie występuje w parach, na początku kwietnia lub w maju. W przypadku drzewek gniazdowych stosuje się dziuple na wysokości do 15 metrów, najlepiej wybierać gniazda w pobliżu wody. Drzewa, stojące w otwartych przestrzeniach, mają preferencje do zagnieżdżania gogola. Wykorzystują naturalne luki w bagażniku, a także chętnie zajmują opuszczone gniazda innych ptaków.

Rzadko zamieszkują ziemię, w takich sytuacjach, kaczki GoldenEye zajmować nory królików, osiedlić się w zagłębieniach pni lub zorganizować zakwaterowanie między korzeniami derevev.Sviv jedno gniazdo, poszczególne ptaki mogą zajmować i używać go przez dziesięciolecia. Dno gniazda pokrywają śmieci, kora, w dół, z której kaczki wyrywają się z ciała.

Składanie jaj

Składanie jaj wynosi od 5 do 13 sztuk. Jajka są koloru brązowawo zielonego lub zielonego. Zdarzają się sytuacje, gdy dwie kaczki leżą w jednym gnieździe, a liczba jaj może być większa niż 20 sztuk. Jednak często prowadzi to do śmierci potomstwa, ponieważ pozostaje ono bez nadzoru lub grabione przez drapieżniki.

Jajka duże, o rozmiarach 52-67 mm. Przysiadłe jajo wylęga się po ostatnim i trwa przez miesiąc. Samica inkubuje jaja niezależnie, czasami opuszcza gniazdo, aby szukać pożywienia, ale przedtem pokrywa jaja z dołu. Jednak w ciągu ostatnich 10 dni przed narodzinami piskląt samica nie opuszcza gniazda, wydziela jaja, zapewniając im ciepło.

Draeche znajdują się obok samicy w ciągu pierwszych 7-10 dni, a następnie opuszczają ją na zawsze i odlatują do miejsc sezonowego linienia. Pisklęta Po urodzeniu czarno-biały kolor. W ciągu dnia wysychają, a następnie rozkładają skrzydła, skaczą na ziemię i podążają za matką.

Kaczuszki w wieku 2 tygodni mogą dobrze nurkować i zdobyć własne pożywienie. Mogą być już bez opieki, jednak nauczą się latać w wieku 57-66 dni.

Zasilanie

Główna dieta składa się z bezkręgowców żyjących na dnie zbiorników wodnych. Kaczka, nurkując na dno, osiąga głębokość 4 metrów, zdolną do przewodzenia pod wodą przez ponad minutę, a następnie unosić się przy złapanym haczyku.

Latem dieta przenosi się na owady i larwy takie jak:

  • Caddisfly.
  • Ćmy.
  • Chrząszcze wodne.
  • Moss.
  • Pluskwy.
  • Ważki.

W zimie jeść skorupiaki i skorupiaki. Jeśli nadarzy się okazja, zjedz dżdżownice, małe ryby. Jesienią zjedzone są nasiona, korzenie i jadalne części różnych roślin wodnych.

Migracja

Lot orła ptakówWiększość przedstawicieli kaczek gogol ma nomadyczny styl życia. Tylko niektórzy przedstawiciele żyjący w północno-zachodniej Europie prowadzą siedzący tryb życia.

Hibernacja jest zwykle na południe lub na zachód od miejsca gniazdowania siedlisko w przybrzeżnej pas morza, na brzegach dużych zbiorników wodnych, jezior i rzek. Często żyją obok osoby, w sztucznych zbiornikach występuje to jednak w miejscach, gdzie ludzie nie krzyżują się z ptakiem.

Ludność zamieszkująca północne regiony migruje do morza na zimę. Większość europejskich ptaków zimujących ma miejsce w Morzu Bałtyckim nad Morzem Północnym, nad brzegiem Danii i Holandii. Można je również spotkać wzdłuż wybrzeży Wielkiej Brytanii i Irlandii, od południowych krajów osiedlają się na wybrzeżu Grecji i nad Morzem Czarnym.

Na Dalekim Wschodzie wybiera się miejsce zimowania ptaków w niezamrożonych stawach, a także na wyspach japońskich. Kaczki znajdują się również w Zatoce Meksykańskiej, w dolinie rzeki Missisipi.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru