alfali.ru

Drób zwyczajny: opis ze zdjęcia, na którym żyje

Ptak pikaTen mały elegancki ptak został nazwany cienkim głosem. Dźwięki, które publikuje pika, są bardzo podobne do pisku. Należy do grupy wróblowatych, rodziny Pikyczów. Jego wymiary są tak małe, że czasami trudno jest zauważyć ptaka. Porusza się, z reguły, spiralnie w górę iw dół drzewa, gdzie przez wiele dni szuka bugów, pająków i larw owadów.

Wielkość ciała miniaturowego ptaka ma tylko dwanaście centymetrów, a jego waga ledwo sięga jedenaście gramów.

Woli prowadzić codzienne życie. Nocami piki z reguły spędzają noc ze swoją trzodą, a za dnia szukają pożywienia na swoim drzewie. Te dzieci żyją około siedmiu lat, dwa razy w roku, dzięki czemu składa się jajo w ilości pięciu lub sześciu sztuk.

Drób pika

Szczupaki tworzą rodzinę szczupuchowów, która obejmuje pięć kolejnych gatunków ptaków.

Osobliwości szczupaka

  • Jak karmi się pikaMały rozmiar, który ma dwanaście centymetrów i waży około dziesięciu gramów.
  • Szary kolor ptaka służy jako przebrania, chroniąc go przed wrogami.
  • Jego dziób jest zakrzywiony, półksiężyc. Przy jego pomocy pika przetwarza każdy otwór na powierzchni drzewa.
  • Ptak jest bardzo żylasty i szybki, jest w ciągłym ruchu.
  • Brzuch jest szaro-biały, a pod ogonem widać czerwonowłose.
  • Pióra na ogonie są sztywne i długie. Z ich pomocą ptak trzyma się dobrze na pniu drzewa.

Habitat

Na terytorium europejskim można spotkać dwa gatunki z rodziny pikówek. To jest Pikka pospolita i krótko uszata. Na zewnątrz trudno je rozróżnić, nawet po dokładnym zbadaniu. Ale te ptaki mają inny śpiew, zgodnie z którym te gatunki są wspólne.

W Himalajach istnieją trzy rodzaje żywności, z których szczupak Hodgsona długo był izolowany jako osobny gatunek. Zewnętrznie ptaki te wyróżniają się pewnymi charakterystycznymi cechami. Tak więc, nepalska pika jest bardzo lekka, a brązowa pika ma ciemny kolor gardła i te same boki. Gatunek himalajski jest bardziej różnorodny. Brakuje jednolitego koloru typowego dla wszystkich gatunków.

Ptaki amerykańskie i europejskie wyglądają podobnie.

Ten ptak preferuje spokojny tryb życia. Czasami piki wędrują po paczkach w terenie, starając się nie poruszać zbyt długo na duże odległości. W Rosji można je znaleźć wszędzie, gdzie rosną drzewa. Nie występują one tylko w strefie stepowej i na Dalekiej Północy.

Zwykła pika - najczęstszy gatunek z rodziny żywności. Żyje we wszystkich lasach o umiarkowanym klimacie od północnej Irlandii, a kończąc na Japonii. Te ptaki nie migrują. Tylko ci, którzy mieszkają na północy, mogą latać na bardziej południowe regiony jesienią. A także ptasze żyjące w lasach górskich zimą mogą zejść.

Co jest źródłem

Zwykła dieta tych ptaków składa się z:

  • korniki;
  • pająki;
  • larwy;
  • jaja owadów i poczwarek;
  • nasiona roślin.

Reprodukcja pikaZakres powszechnej piki już mówi o jej upodobaniach kulinarnych. Mieszkając w lesie na drzewach, ptak szuka dni z ostrym dziobem owadów z kory. Najczęściej można go zobaczyć na zboczach rzek i jezior. A także w opuszczonych ogrodach i lasach iglastych.

Ciekawie jest wydobywać paszę. Opiera się na całym ciele za pomocą silnego ogona i wyciąga owady z pęknięć. W przeciwieństwie do dzięcioła, który czeka, aż ofiara się wydostanie, pika czyni go znacznie wydajniejszym i szybszym.

Najbardziej ulubione jedzenie tych ptaków to korniki. W tym celu szczury można bezpiecznie nazwać uzdrowicielami lasu. Począwszy od wiosny do jesieni te ciężko pracujące ptaki potrafią zniszczyć wiele szkodników drewna.

Znalezienie ptaka obfitującego w owady, ptak będzie wciąż wracał do niego i sprawdzał go od dołu do góry.

W miesiącach zimowych, kiedy nie można uzyskać owadów, ptaki jedzą owoce z drzew iglastych lub różnych nasion.

Ten ptak leci trochę i na krótkich dystansach, wolą spędzać całe dnie na drzewie, które lubisz. Pomimo tego, że ptaki wolą spędzać noc w paczkach, piki nadal są same. Dopiero wraz z nadejściem chłodu ptaki te można zobaczyć w grupie. Co warte podkreślenia, są często przybijane do szkół titmouse i ściśle z nimi siedzieć, uciekając przed mrozami.

Zwykła pikha lubi oznaczać swoje terytorium i odważnie chronić je przed innymi ptakami. Co zaskakujące, nie boi się żadnej osoby i, ogólnie rzecz biorąc, różni się od niej lękiem wobec wszystkich zwierząt i ptaków.

Zimą pika wchodzi w stan lenistwa, ale wraz z nadejściem wiosny znów staje się niezwykle aktywne. Widząc jedzenie na ścieżce lub drodze, ona zrywa drzewo i chwyta je, ale potem zawsze wraca do gałęzi.

Bardzo często można zobaczyć potargany i nieco obskurny ogon tego miniaturowego ptaka. Faktem jest, że ze względu na ciągłe używanie i ogon, jak wiadomo, służy jako wsparcie, pióra pękają i wypadają. Dlatego drób bardzo często jest linią ogonową.

Powielanie

Jak działa gniazdo cipkiW okresie godowym, która rozpoczyna się w marcu, samce stają się bardzo agresywne i wojownicze. Walki tych skrzypiących ptaków można określić za pomocą skrzeku, który podnoszą zawodnicy.

Już w kwietniu budują gniazda w zagłębieniu wybranego drzewa o szerokości około czterdziestu centymetrów i głębokości do trzydziestu. Warto zauważyć, że gniazda są czasami bardzo niskie od ziemi.

Aby zbudować gniazdo, Ptak zajmuje do dwóch tygodni. Wszystkie obowiązki związane z budową mieszkania dla przyszłych kurcząt spoczywają na samicy. Materiałem budowlanym, jak to często bywa u ptaków, są gałązki, mech, porosty, pajęczyny i własny puch. Ciężko pracujący pika wzmacnia go nie na dnie dziury, ale na ścianie. W ten sposób gniazdo nie kłamie, ale wisi w zagłębieniu.

Już pod koniec kwietnia można zobaczyć pierwsze jaja jaja sprzęgła. Samce milczą w tym okresie. Jaja zazwyczaj otrzymuje się do ośmiu sztuk. Zwykła liczba to pięć lub sześć. Ich kolor jest biały z czerwonymi drobinkami.

Czasami zaczyna się masoneria, a później w czerwcu. Zależy to od warunków pogodowych w obszarze, w którym żyją ptaki. Jajka są bardzo małe i prawie bez ostrego końca.

Pisklęta pojawiają się piętnastego dnia po ułożeniu. I z dużym układaniem kilka jaj może być nierozwiniętych. Słabe pisklęta mogą deptać do gniazda w pierwszych godzinach życia. Samce i samice, próbujące karmić swoje potomstwo, ciągle fruwają z jedzeniem.

Gdy pisklęta trochę wyrosną, próbują już rozprzestrzeniać się wzdłuż drzewa, jednocześnie mocno przywierając do kory. Gdy rodzice się zbliżają, pisklęta zaczynają piszczeć i otwierać usta.

Zwykle lęgi mają dwa posiłki rocznie. Ale jak już powiedziano wszystko zależeć będzie od klimatu, w którym żyją. Młode pisklęta zwykle osiedlają się blisko swoich rodziców. Począwszy od pierwszego roku życia, pisklęta całkowicie się psują. Dzieje się to pod koniec lata i trwa do połowy września. Pióro konturowe jest zastępowane jako pierwsze, a opóźnienie znacznie później. Nowe pióro jest zwykle jaśniejsze niż poprzednie.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru