alfali.ru

Amur tygrys - ogromny kot ze stron czerwonej księgi

Tygrys amurski to największy dziki kotTa majestatyczna bestia ma kilka znanych imion: tygrys Amur, Ussuri, syberyjski lub dalekowschodni.

Jasny wygląd, siła i moc czyniły go obiektem czci narodów Amur i Primorye, ale nie zostały uratowane przed ryzykiem wyginięcia.

Wygląd

Tygrys amurski - charakterystyczne cechyTygrys amurski to największy kot o jasnym, gęstym peniuarze. Pełne wdzięku podłużne ciało zwierzęcia z potężnymi nogami od nosa do końca ogona ma długość ponad 3 metrów. Wysokość bestii w kłębie jest większa niż 1 metr. Głowa jest zaokrąglona masywna, z krótkimi uszami i śmiercionośnymi kłami 8 cm. Przeciętny samiec waży 250 kilogramów. Samice są mniejsze, do 167 kilogramów. Rosnące tygrysy przez całe życie. Indywidualne osoby dorosłe mają ponad 300 kilogramów.

Kolor płaszcza jest pomarańczowy, a na brzuchu - biały, z ciemnymi poprzecznymi opaskami. Opisy i zdjęcia bestii są potwierdzone, figurka na skórze jest niepowtarzalna.

Zimą futro jest lżejsze, dłuższe i grubsze niż latem. Z zimnego tygrysa syberyjskiego chroni gruba warstwa tłuszczu. Pozwala bezpiecznie ułożyć się na śniegu i przetrwać w trudnych warunkach klimatycznych z ostrymi zmianami temperatury.

W naturalnym środowisku gigantyczny kot syberyjski żyje około 15 lat, w niewoli ten okres sięga 20-25 lat.

Habitat

Tygrys amurski odpoczynkuGdzie mieszka tygrys Amur? Terytorium siedlisk północnej tygrysa - primorsky i Chabarowsk Territory, pokryte cedrów i dębów w dolinie nad brzegiem potężnej rzeki prawym dopływem Daleki Wschód Amur i Ussuri.

Szósta część populacji żyje u podnóża Sikhote-Alin. Ponieważ bestia jest wymieniona w Czerwonej Księdze, całe terytorium jej dystrybucji jest pod ścisłą kontrolą.

W Mandżurii znajduje się tygrys Amur na północnym-wschodzie Chin. Według niektórych szacunków mieszka tam około dziesięciu procent ludności. Za zabójstwo bestii w tym kraju przewidziana jest kara śmierci.

Polowanie i racjonowanie

Dla prokorma tygrys Ussuri potrzebuje ogromnego obszaru. U samców osiąga powierzchnię 800 metrów kwadratowych, samice mają 500 metrów kwadratowych. Kot ma dużo czasu, aby poświęcić się polowaniu, ciągle się poruszając. Za dnia trzeba jeść 8-10 kg mięsa. Bez jedzenia bestia może przetrwać do 3 tygodni.

Co karmi tygrys Amur? Podstawą diety jest:

  • jeleń;
  • sarna;
  • knury;
  • łoś.

W przypadku braku dużych ofiar żywi się ptakami, myszami i rybami.

Polowanie na zwierzęta w nocy. Jego zmysły są dobrze rozwinięte, Ostra wizja kolorów. Hunter indeksowania zbliża się do ofiary ze względu na poduszki na stopach jest bardzo cicha w odpowiednim czasie powoduje gwałtowny skok do 20 metrów długości. Ekstrakcja ciągnie do wody, a gorliwie wypędza konkurentów. Położyła się, trzymając tusze potężnymi łapami.

Tygrys syberyjski jest doskonałym myśliwymJeśli atak się nie powiódł, wielki kot wycofuje się i nie podejmuje wielokrotnych prób. Po krótkim odpoczynku udaje się na poszukiwanie nowej ofiary. Bestia Amur ma dość rozwiniętą krtań. To pozwala mu naśladuj krzyki jelenia, zwabiając ich w pułapkę.

Bestia nie atakuje ofiary, jeśli ma pożywienie. Trzymaj z dala od osiedli, tylko w wyjątkowych przypadkach atakuje osobę. W przypadku niedoboru żywności ofiarą mogą być zwierzęta gospodarskie, psy.

Cechy zachowania

Tygrys syberyjski nie boi się wodyOgromny kot syberyjski łatwo porusza się po śniegu i osiąga prędkość 50 kilometrów na godzinę. W dniu tygrysa Ussuri przechodzi do 40 kilometrów. On umie pływać i może przekroczyć staw kilka kilometrów. Koty Ussuri preferują te same ścieżki, zmieniają trasy tylko z powodu braku produkcji.

Bestia dokładnie chroni terytorium łowieckie i nie pozwala konkurentom. Spotkanie z inną męską osobą rzadko prowadzi do walki. Aby wyjaśnić związek wystarczająco demonstracji siły i agresywnego ryk. Przegrany wychodzi.

Jego dziki dziki kot Dalekowschodni jest obficie oznaczony moczem, a także drapie kory drzew za pomocą pazurów. W tym celu stoi na tylnych nogach. Paski znajdują się na wysokości ponad 2 metrów.

Samce żyją pojedynczo, samice można łączyć w małe grupy. Pasiaste pomarańczowe przystojni mężczyźni są poligamiczni. Sezon lęgowy obejmuje koniec zimy. Po 3-4 miesiącach samica produkuje do 4 ślepych kociąt.

Już za 2 miesiące matka przynosi im próbki mięsa. Stopniowo tygrysica uczy młode do polowania. Stają się niezależni po 2 latach. Tygrys nie uczestniczy w wychowaniu.

Redukcja populacji

Tygrys syberyjski w zimieW świecie zwierząt tygrys Ussuri nie ma wrogów. Ta potężna bestia jest w stanie poradzić sobie z dowolnym konkurentem, nawet niedźwiedziem. Tylko mężczyzna był w stanie zabić największego kota.

Krótka wyprawa do historii pokazuje, że w XX wieku liczba tygrysów spadła katastrofalnie, osiągając 40-40 osób w wieku 40 lat.

Przyczyny wygaśnięcia były:

  • polowanie i kłusownictwo;
  • zmniejszenie rezerwy paszowej;
  • niszczenie naturalnych siedlisk.

Amur tygrysica i tygrysiątkoNa szczęście ludzie byli w stanie zatrzymać się na czas. Polowanie na tygrysa Amur zostało całkowicie zakazane, stworzono rezerwaty, gatunek wymieniono w Czerwonej Księdze.

Problem wyginięcia tygrysów został szeroko nagłośniony. Tygrys Amur często jest opowiadany w mediach, uczniowie uczą się krótkiego opisu bestii na lekcjach historii naturalnej.

Według najnowszego spisu ludności w 2015 roku na terenie Rosji było ponad 500 osób. O tej samej liczbie osób mieszka w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Na Dalekim Wschodzie aktywne badanie tygrysa. Na zwierzętach zakładamy obroże z beaconami, które pozwalają nagrać każdy krok na ogromnym obszarze. Dzięki wdrożeniu strategii ochrony tygrysa Amur udało się powstrzymać wyginięcie podgatunku, ale jest jeszcze wcześnie, aby wykluczyć tygrysa Amura z Czerwonej Księgi.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru