alfali.ru

Leśny kot: styl życia europejskiego dzikiego kota

Kot leśnyDziki kot praktycznie nie różni się od zwykłych kotów, dlatego nie jest tak łatwo go odróżnić. Pomimo niezbyt dużych rozmiarów, leśny kot jest drapieżnym drapieżnikiem.

Inteligentna puszka dla zwierząt zaatakuj dzikie i domowe małe bydło, jak również młodych saren. Na rzekach, kiedy woda przechodzi w recesję, drapieżnik łapie mieszkańców rzeki: raki i ryby.

Sposób życia europejskiego dzikiego kotaJeśli leśny kot usprawiedliwia swoje mieszkanie niedaleko ludzi, którzy mają gospodarstwo, zniknięcie drobiu jest gwarantowane iw dużej liczbie. Początkowo siedlisko kota rozliczane w Europie Środkowej i Zachodniej. Od Morza Bałtyckiego po Anglię w północnej części. W południowej części rozpowszechniano się w następujących krajach: Kaukaz, Półwysep Bałkański, Azja Mniejsza, Hiszpania i Włochy.

Zachodnia część ZSRR była północno-wschodnią granicą rozprzestrzeniania się leśnego kota. Do tej pory populacja zmniejszyła się, ten gatunek kotów zamieszkuje Kaukaz, południowy zachód Ukrainy, Europę Wschodnią i Zachodnią.

Wygląd drapieżnika

Styl życia dzikiego kotaZ wyglądu koty leśne są podobne do zwykłych szarych kotów. To prawda, że ​​jest większy niż jego przedstawiciele domowi. Parametry:

  • długość samicy wynosi 70 cm, a samce 90 cm;
  • Waga samic waha się około 6 kg, a samce nie mniej niż 7 kg.

Dzikie koty to mają wygląd:

  • ciało gęste i bujne;
  • uszy nie mają szczotek na krawędziach, mają kształt trójkąta i są lekko okrągłe, są dość szerokie, a na krawędziach występują małe włosy;
  • nogi nie wysokie, ale pień wydłużony;
  • Pazury na łapach chowane;
  • przed oczami jest mrugająca membrana, jest potrzebna jako ochrona przed uszkodzeniem;
  • Kły mają ostry wygląd z taką strukturą, że ofiara może zostać złapana i przytrzymana;
  • do przeżuwania potrzebne są trzonowce;
  • długie wąsy;
  • język ma małe krzywe brodawek, przez które wełna jest zabiegana.

Styl życia

Styl życia dzikiego kota europejskiegoEuropejski kot leśny żyje w otwartych przestrzeniach Kaukazu, południowo-zachodniej Ukrainy, Europy Wschodniej i Zachodniej. Doskonałe miejsce do życia dzikiego kota uważa się za oddalone od cywilizacji lasów mieszanych. Jeśli drapieżnik wybierze teren górzysty, wówczas osiada na wysokości 3 kilometrów nad poziomem morza.

Nie lubi robić wycieczek w deszczową pogodę i błoto, odpowiednio, leśny kot czeka w schronie, aż pogoda się poprawi - może trwać dzień lub dłużej. Głównie aktywny w nocy. Polowanie na europejskie koty rozpoczyna się o świcie lub podczas zachodu słońca. Nie każdy goniec naziemny może złapać tego ziemskiego łajdaka, ponieważ potrafi ukryć się między skałami, drzewami, a nawet na wodzie. Przy okazji, leśny kot ma możliwość pływania, ale niechętnie wchodzi do wody, nawet jeśli jest zagrożony przez większe drapieżniki.

Węch europejskiego kota nie jest bardzo rozwinięty, więc polega na polowaniu na wzrok i słuch. Okiełznanie dzikiego kota jest bardzo trudne, mimowolne warunki przechodzą z wielką trudnością. Miauczenie w bestii jest chrapliwe i niskie. W przeciwnym razie emocjonalne nawyki głosowe są identyczne jak zwykłe domowe koty: syczenie, parskanie, mruczenie.

Siedlisko europejskiego lasu leśnego

Siedlisko dzikiego kota leśnego europejskiegoZ natury leśne koty są singlami. Są zbierane dopiero po rozpoczęciu sezonu godowego. Żyją na obszarach zalewowych o powierzchni do 2 hektarów, a na obszarach górskich zajmują powierzchnię 60 hektarów.

Zwierzęta te zaznaczają swoje terytorium tajemnicą gruczołów, a tym samym wyjaśniają, że jest on panem tej ziemi. Podczas rutyny samce mogą opuścić dom na długi dystans w poszukiwaniu samicy.

Zwykle kot leśny wybiera jako zagłębienie zrujnowanego drzewa na małej wysokości. Ale w skalistym terenie górzystym osiada w dziurach borsukowych lub lisich, a także w szczelinach między skałami. Jeśli kot leśny jest w niebezpieczeństwie i pomimo faktu, że w pobliżu są drzewa, woli dziurę borsukową jako kryjówkę. W przypadku tymczasowych schronów odpowiednie są gęsto utkane gałęzie, zagłębienia pod przepaścią i małe doły.

Europejski dziki kot dla odpoczynku w powodzi znajduje takie miejsca: czaple zostawiają gniazda i rozgałęziają drzewa. W celu reprodukcji zagłębienie pokryte jest ptasimi piórami, suchymi liśćmi i trawą.

Dieta dzikich kotów

Dieta dzikiego kotaNa pierwszym planie norami i myszami są pokarmy, a ptactwo wodne i kurczak stanowią dietę wtórną. W górach woli polować na kuropatwy, bażanty, koguty, doliny i wiewiórki. Na równinach wybierane są piżmaki, szczury, pasterki i różne kaczki. Po rozpoczęciu hodowli ptaków koty atakują dużą liczbę gniazd, niszcząc je, łapiąc pisklęta i jedząc jajka.

Koty leśne dobrze tropią zające. W wodzie łapie ryby i raki.

Europejski kot leśny nie świeci w dużych rozmiarach, ale stanowi poważne zagrożenie dla wielu zwierząt. Chomiki i szczur-pasyuk często stają się kolacją drapieżników, mimo że nie każdy pies może atakować te złe zwierzęta. W gospodarstwach hodowlanych, kot może okresowo odwiedzać i kraść młody wzrost. Te drapieżniki mogą z łatwością atakować gronostaje i kunie - fretkę, łasicę, gronostaje. Czasami kuny w rozpaczliwych porażkach pokonują niedoświadczonego młodego kota.

Polowanie na dzikiego kota

Polowanie na dzikiego kota europejskiegoKoty polują przed zachodem słońca, około 2 godziny przed zniknięciem koła słonecznego. W środku nocy można odpocząć trochę, a o świcie znów udać się w poszukiwaniu ofiary. Ukrywa się w zasadzce, czeka i nie więcej niż dwa lub trzy skoki z odległości trzech metrów.

W przypadku zaginięcia dzikiego kota, nie ściga swojej ofiary.

Pomyślnie poluje na gryzonie, Czekam na nich, aż wyjdą z ich dziury. Podczas polowania Meadowlands żbik używa niskiej gałęzi drzewa z wiszącym nad wodą, gdy pływa kaczka, drapieżnik robi potężny skok na plecach lub chwyta zdobycz łapę.

Oni, podobnie jak kuny, mogą skakać w powietrzu na dużych wysokościach z jednego drzewa na drugie, więc wiewiórki z nich są bardzo trudne do ukrycia. Jeśli ofiara jest mała, drapieżnik wytwarza łapanie łap i zabija ugryzieniem w części potylicznej głowy. Na dużych atakach zwierząt, stosując inną taktykę - skacze na plecy i gryzie całą szyję z całej siły. Pazury leśnego kota są ostre, dlatego trudno je zrzucić.

Dziki kot jest nienasyconym zwierzęciem. Normą dla niego jest - 10 myszy lub szczurów dziennie, a jeśli jest w niewoli, może konsumować średnio 900 gramów mięsa. Koty leśne jedzą tak samo jak koty domowe, zgarbione na tylnych łapach, ale nie kładą przednich łap na ziemi. Kot nie jest przystosowany do łzawienia jedzenia, to za pomocą bocznych zębów zgniata mięso.

Okres lęgowy

Powielanie kota leśnego nie odbywa się więcej niż dwa razy w ciągu całego roku. Gon rozpoczyna się w styczniu i marcu. W tym okresie zwierzęta zaznaczają swoje terytoria i wydają głośny, żałobny okrzyk. Samce zaczynają zbierać się w grupy, aby posiadać kobietę, zaczynają zaciekle walczyć między sobą.

Zwykle kobieta, średnio rodzi 4 kocięta, są pokryte małym puchem i całkowicie bezradne. Kotki różnią się kolorem od dorosłych: na plecach znajdują się szerokie opaski i plamy brązowego koloru, nogi i ogon są posypane poziomymi paskami.

Edukacja młodych kotów leśnych

Samce nie uczestniczą w wychowaniu potomstwa, zadanie to przypisuje się samicy. Instynkt macierzyński samicy jest bardzo rozwinięty, nie pozostawia kociąt przez długi czas, w pełni chroni przed atakami różnych drapieżników, takich jak gronostaj i fretka. Jeśli potomstwo jest w niebezpieczeństwie, kot szuka nowego spokojnego schronienia.

Karmi je mlekiem przez 4 miesiące, ale już po 45. dniu młodzi mogą jeść mięso. W tym czasie kocięta wychodzą z bezpiecznego domu, aby bawić się, biegać i wspinać się na drzewa - jest to powszechne dla każdego młodego dorastającego. Jeśli widzą niebezpieczeństwo, po cichu chowają się i nie ruszają. W 60. dniu od narodzin kociaki odbywają wyprawy myśliwskie z matką, a po 90 dniach rozpoczynają oddzielne i samodzielne łowy.

Przeciwnicy leśnych kotów

Koty też mają wrogów, a nie kilka. Polują na te zwierzęta od czasu do czasu. Najbardziej niebezpieczne są szakale, wilki i lisy. Ale te duże drapieżniki prawie nie są w stanie złapać domowego kota, nie wspominając o dzikich Dodgersach. Śledzony przez lądowe drapieżniki, natychmiast wspina się na wysokie drzewa i staje się dla nich niedostępny.

Najstraszniejszym zagrożeniem dla tej populacji jest zanikanie lasów. W większości krajów europejskich, ze względu na redukcję lasu, nie można już znaleźć leśnego kota. W Czerwonej Księdze Białorusi dzikiego kota uważa się za zaginiony gatunek. Na Litwie jest nadal zachowany, ale są duże problemy z powiększaniem populacji. W połowie lat 80. w Mołdawii nie było więcej niż 70 okazów.

Jeszcze nie tak dawno temu leśny kot rozprzestrzenił się na Ukrainie, ale dziś jest na Zakarpaciu i na Karpatach na wysokości 1300 m - jego liczba nie przekracza 400 osób. Prawdopodobnie zachował się w ujściu Dunaju.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru