alfali.ru

Duża panda lub bambusowy niedźwiedź

Gdzie mieszka duża panda lub bambusowy niedźwiedź?Duża panda lub bambusowy niedźwiedź to gatunek ssaków należących do rodziny niedźwiedzi. Jest to starożytne i cenne zwierzę, które jest symbolem Chin. Jest tak kochany i szanowany, że poddał go pod ochronę prawa. Morderstwo zwierzęcia jest zagrożone karą śmierci. Zmylenie go z kimś jest trudne, dzięki charakterystycznemu czarno-białemu kolorowi. Obszary górskie Republiki Chińskiej: Tybet i Syczuan - naturalny obszar, na którym mieszkają pandy. On woli mieszkać w mieszanych lasach iglastych, gdzie jest bambus.

Wielka panda: opis, cechy

Pandy nazywane są dwoma azjatyckimi gatunkami drapieżnymi, podobnymi do siebie zewnętrznymi danymi i sposobem życia, ale należącymi do różnych rodzin. Pomimo tożsamości niedźwiedzia, panda przez długi czas była uważana za przedstawiciela szopa pracza.

Opis wyglądu

Niedźwiedź ma dość duża kompilacja, o średniej masie 70-120 kg i wysokości do 1,5 m. Samce są większe u samic o około 10%. Ich ciało jest obszerne, z grubą futrzaną osłoną. Ogon, w przeciwieństwie do niedźwiedzia, długi. Łapy krótkie i masywne, z małymi stopami. Podczas chodzenia nie w pełni wchodzi na tylne nogi. Aby ułatwić chwytanie bambusa, między palcami znajdują się skórzane wkładki. Zęby korzeni są grubsze i szersze, co umożliwia szlifowanie łodyg bambusa.

Podobnie jak inni przedstawiciele niedźwiedzia pandy mają masywną sylwetkęGłowa jest jednak ogromna, ale jest proporcjonalna do ciała. Kufa jest matowa, na czubku głowy duże uszy. Są przydzielone standardowy czarny kolor na białym tle: okulary wokół oczu, ślady na łapach, ramionach i uszach. Pozorny spokój niedźwiedzia, zwodniczy. Dzięki ostrym pazurom może zadać znaczne obrażenia wrogowi. Cechą charakterystyczną jest wystający kciuk na łapach.

Gdzie żyją pandy i charakterystyczne zachowania?

W naturze pandy mają ograniczony obwód dystrybucji - Mokre lasy południowych i centralnych Chin. Przybliżony obszar lądu wynosi 30 tysięcy kilometrów kwadratowych. km. Są to dość odosobnione osoby, które nie wkraczają na terytorium swoich braci. Każdy zaznacza swój dobytek, pozostawiając zadrapania na korze drzewa. Doskonale wspinają się po drzewach i pływają, ale wolą żyć na lądzie.

Najbardziej aktywny w nocy. W dzień leżą w zagłębieniach lub szczelinach skalnych, gdzie znajdują się w stanie uśpienia.

Istnieje wiele interesujących faktów związanych ze stylem życia:

  • Ciągle przeżuwa pędy bambusa, z wyjątkiem snu zimą i dniem.
  • Główną dietą pandy jest bambus, chociaż jej przodkowie byli mięsożerniWiększość diety składa się z pokarmów roślinnych. Dotyczy to nie tylko bambusa, ale także innych artykułów spożywczych: korzeni, roślin okopowych, kory, jagód i grzybów, trawy, kwiatów. Rzadkim przysmakiem jest miód pszczół dzikich. Czasami może atakować małe ssaki.
  • Z całkowitej objętości zaabsorbowanej żywności wchłaniane jest nie więcej niż 17-18%.
  • Ciąża pandy trwa od 95 do 160 dni. Zwykle rodzą się dwa niedźwiadki, tylko jeden umiera. Matka jest w stanie opuścić wyjątkowe młode.

Wydaje się, że niedźwiedzie są bardzo ciche, ale one wydawać niezwykłe dźwięki podczas komunikacji. Przypomina to beczenie dzieci. Kiedy są podrażnione lub wściekłe, warczą lub warczą. Rozmowa mówi o strzeżonym stanie niedźwiedzia, lepiej nie podchodzić do niego. Szczenięta mogą piszczeć i piszczeć.

Reprodukcja Wielkiej Pandy

Wraz z nadejściem sezonu rozrodczego samice stają się ostro aktywowane. Aby przyciągnąć mężczyzn, emitują specyficzny zapach. Zgodnie z obserwacjami naukowymi zachowanie to jest typowe dla osób o seksualnych poglądach. Męscy przedstawiciele zaczynają walczyć o mistrzostwo, próbując odzyskać ulubionego niedźwiedzia.

Sezon małżeński trwa od marca do maja. Gorączka trwa 2-4 dni, kiedy mija poprzedni wigor u samic. Stają się zbyt niespokojni, tracą apetyt. Po kryciu następuje ciąża trwająca około 5-6 tygodni. Młode rodzą się późnym latem lub jesienią. Niemowlęta są niewidome i bezbronne, z lekkim klekotem. Waga każdej z nich waha się między 50-160 gr.

Wielka panda dba o młode do 18 miesięcyMama Bear opiekuje się swoimi dziećmi. Pomaga im uzyskać wygodną pozę do ssania mleka. Do 15 razy dziennie noworodki są nakładane na sutki. Czas trwania każdego karmienia, nie mniej niż 30 minut. W wieku 3 tygodni mogą otworzyć oczy, a po 3-4 miesiącach zacząć poruszać się samodzielnie. U mamusi młode pozostają do 18 miesięcy, i z mleka są oddzielane w 45-46 tygodni.

Należy zauważyć, że pandy w niewoli źle się rodzą. Najczęściej rodzą się bliźnięta. Spośród nich kobieta wybiera najsilniejszą i opiekuje się nim. Drugi, zwykle umiera.

Co je duże pandy?

Sama nazwa "bambusowy niedźwiedź" mówi sama za siebie. Zwierzęta te są uważane za zwierzęta mięsożerne, chociaż ich główna dieta jest wegetatywna. Przystosowali się do użycia porządku 30 gatunków drzew bambusowych. Pokarm trafia do korzeni, młodych pędów, a nawet starych pędów. Mocnymi szczękami miażdżą twarde kawałki drewna.

Ich układ trawienny jest w pełni zestrojony z trawieniem takich surowców. Przełyk i żołądek pokryte błoną śluzową, która zapobiega obrażeniom od drzazg. Ponieważ roślinność jest słabo strawiona, niedźwiedzie musisz jeść do 15-18 kg dziennie. Tak więc mogą zachować swoją witalność. Przez cały czas czuwania, około 10-12 godzin dziennie, ciągle żują.

Mizerna dieta nie pozwala dużej pandzie na przechowywanie energii przez długi czas. To określa ograniczony obszar, na którym mogą żyć. Po prostu nie ma siły na długie przejścia. Czasami pandy próbują:

  • Panda zjada nie tylko bambus, dieta może zawierać różnorodne pokarmygrzyby;
  • jagody;
  • bulwy ziół;
  • owady;
  • jajka;
  • padlina;
  • i inne produkty.

Woda jest pobierana, głównie z łodyg bambusa. Codziennie schodzą do zbiorników i tam absorbują objętość, której im brakuje.

Ze sztuczną zawartością menu żywieniowe w nich bardziej różnorodne: trzcina cukrowa, kasza ryżowa, owoce, biszkopt, jabłka, marchew, ziemniak.

Do tej pory średnia długość życia pandy wynosi 25-30 lat. Gdy świat dowiedział się o takich dziwacznych niedźwiedziach, liczba nalotów kłusowników wzrosła. Skóry tych cennych zwierząt są nieustannie ścigane. Pomimo surowej kary za zabijanie pand, wysokie koszty produkcji overpowers. W ogrodach zoologicznych - to jeden z najpopularniejszych okazów, zawsze przyciągający uwagę.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru