alfali.ru

Jak wygląda sokół i żeruje

Jak wygląda sokółSokoły były najbardziej rozpowszechnione wśród ptaków drapieżnych na świecie. Ich wdzięczne imię pochodzi od słowa falx, co oznacza "sierp". Nazwa ta wynika ze szczególnego kształtu skrzydeł, które mogą wykonać podczas lotu. Dzięki takim skrzydłom w kształcie klina, sokoły są w stanie zręcznie manewrować i osiągnąć niesamowicie wysoką prędkość w nurkowaniu.

Naukowcy udowodnili, że oddział sokolobraznyh zawiera 12 rodzajów i około 60 gatunków. Do tej grupy można zaliczyć najmniejszy drapieżny ptak zwany sokołem karłowatym (rozmiar od 15 do 19 cm i wagę do 35 gramów) oraz duży drapieżnik - sokoła wędrownego. Zdaniem ekspertów jest to najszybciej żywa rzecz na świecie. W szybkim locie nurkowym Sokół wędrowny osiąga prędkość do 322 km / h. To prawda, że ​​w locie poziomym ma gorszą prędkość.

Znalezienie zdobycz podczas polowania sokoła w pozycji ofiary i prawy kąt runięci dół bardzo szybko, z nogami produkcyjnych uderzanie blisko ciała stycznie z taką siłą, że zginął od razu.

Od czasów Rusi Kijowskiej był to sokół wędrowny o imieniu Sokół. I znacznie później ten gatunek zyskał nowoczesne, większe znaczenie. Ale nawet teraz mówiąc o sokołach, ludzie mają na myśli Sokołów wędrownych.

Rodzaje ptaków drapieżnych

Dzień drapieżników należących do sokoła, warunkowo podzielony na kilka grup etnicznych:

  • Pustułka - małe czerwonawe ptaki o ciemnym wzorze;
  • huggies - dobrze skomponowany z dużych ptaków o ciemnoszarych piórach;
  • duże sokoły - w niektórych przypadkach ich wielkość jest porównywalna do wielkości jastrzębia.

Siedliska i miejsca gniazdowania

Co karmi ptaka sokołaSokół wędrowny jest w stanie latać po całym świecie, więc prawie wszędzie można spotkać te drapieżne drapieżniki. Zazwyczaj ten ptak do życia wybiera miejsca, w których wpływ działań ludzi jest niewielki. Ulubionymi siedliskami skalistymi są skaliste brzegi różnych zbiorników wodnych.

W środkowej strefie Rosji często spotyka się sokoła wędrownego na stepach i półpustyniach, a także na torfowiskach. W Europie Środkowej ptaki drapieżne układają gniazda na stromych skałach. Sokoły wędrowne wolą wykorzystywać gniazda innych ptaków drapieżnych do aranżacji swoich domów. Takie gniazdo korygują, powodują, że jest on przestronny, dzięki czemu rodzice i pisklęta osiedlają się w nim. A jeśli sokół ma wyposażyć gniazdo na skałach lub na lądzie, w zasadzie tworzą one jedynie prymitywny miot gałęzi i dużych piór. W wysokiej jakości gnieździe zlokalizowanym w dobrym miejscu może żyć kilka pokoleń tego drapieżnego ptaka. W tym przypadku każda para ma kilka zapasowych gniazd, na wypadek gdyby główny został zniszczony.

Wygląd sokoła

Warto zauważyć, że samica jest większa od samca. Waga dorosłej samicy wynosi 0,9-1,3 kg, a dorosłego samca 0,65-0,8 kg. Długość ciała wędrowca wynosi 40-50 cm, a rozpiętość skrzydeł 90-120 cm.

Drapieżnik ma silną budowę, charakterystyczną dla drapieżnych ptaków aktywnych. Głównymi charakterystycznymi cechami sokoła są jego szeroka klatka piersiowa z wypukłymi i jędrnymi mięśniami, palce są mocne ze stromo wygiętymi i ostrymi pazurami, zakrzywiony dziób wygięty. Ogon, zaokrąglony na końcu, jest wąski i stosunkowo długi. Oczy są wypukłe, duże, wokół których znajduje się żółtawy pierścień gołej skóry. Kolor oczu - ciemnobrązowy.

Co karmi sokołaKolor w sokolnictwie jest ciemnoszary. Końce skrzydeł są czarne. Ale brzuszna część ciała ma jasny kolor, który w zależności od habitatu może wyglądać w innej tonacji (od szaro-białej do różowawej). Dolna część ogona jest czarna i ma biały pasek.

Zasilanie

Sokół żywi się głównie małymi i średnimi ptakami. Najpopularniejsze menu tego ptaka drapieżnego:

  • drozd;
  • szpaki;
  • wróble;
  • gołębie;
  • kaczki.

Dieta jest różna, w zależności od ptaków i ssaków żyjących w okolicy. Duży sokół jest w stanie polować nie tylko na latającą ofiarę, jest w stanie złapać i zneutralizować nawet zwierzę siedzące na ziemi.

Jeśli ptak-sokół jest trzymany w pokoju dziecinnym, musi być stale zaopatrywany w prawdziwą grę. Inne pokarmy mogą szkodzić zdrowiu drapieżnika. Jeśli nadal decydujesz się na rozmnażanie tych ptaków, musisz poważnie zastanowić się, jak karmić ptaka odpowiednim pokarmem.

Drób musi być zrównoważony. Optymalne odżywianie być może, jeśli sokole odbiera okresowo to chude mięso, to mięso z gry. Pod warunkiem, że taka dieta jest przestrzegana, są one w stanie rozmnażać się w niewoli.

Powielanie

Sokoły są uważane za ptaki monogamiczne, więc pary pozostają razem przez wiele lat życia. Sezon hodowli sokolnictwa rozpoczyna się w kwietniu lub maju. Ptaki gatunków północnych zaczynają rodzić się nieco później.

FalconsMężczyzna, dzwoniący do kobiety, wirujący spiralnie, wykonujący różne powietrzne piruety, nagle spadający lub nurkujący. A jeśli samica przykucnęła na niewielkiej odległości, uważa się, że para jest uformowana. A także podczas zalotów samce sokoła mogą karmić samicę w locie, przekazując jej swoją zdobycz.

W okresie gniazdowania Sokoły są bardzo agresywne w stosunku do obcych. Nawet przy dużej gęstości ptaków odległość pomiędzy sąsiednimi gniazdami może przekraczać 1 km, częściej 2-6 km. Tak duże terytorium jest potrzebne ptakom, aby zapewnić wystarczającą ilość pokarmu dla swojego potomstwa. Na jednym z takich terytoriów rodzina sokołów wyposażyła się w siedem gniazd, które są używane naprzemiennie przez kilka sezonów.

Chroniąc gniazda, sokół staje się bardzo agresywny i może atakować większego drapieżnika. Jeśli sokół odczuwa zbliżanie się osoby, daje sygnał alarmowy i zaczyna się martwić w odległości 200-300 m od gniazd.

Samica składa jaja raz do roku. Ale w przypadku, gdy pierwsze jaja zostały utracone z jakiegokolwiek powodu, samica może je ponownie ułożyć. Samica zwykle składa 3 jaja (znacznie rzadziej 2-5) w odstępie 48 godzin.

Pierzenia Sokół występuje, podobnie jak inne gatunki ptaków. Początek linienia w czerwcu, kończy się w październiku.

Pomimo faktu, że sokół jest uważany za niebezpieczny ptak drapieżny, jego wpływ na populację innych ptaków tylko nieznacznie, bo tylko jeden z ataku 10 powiedzie dla drapieżnika.

Pogorszenie sytuacja ekologiczna a zagrożenie ze strony kłusowników doprowadziło do stopniowego spadku populacji sokoła na świecie. Nawet wprowadzenie większości gatunków sokolnictwa w Czerwonej Księdze nie może jeszcze rozwiązać problemów związanych z rozwojem tych ptaków drapieżnych.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru