alfali.ru

Który ptak jest najszybszy na świecie

Największe i najszybsze ptakiŻaden przedstawiciel świata zwierząt nie może pochwalić się tak szybkim ruchem jak ptaki. Są to najszybsze stworzenia na planecie.

Niektóre z nich osiągają maksymalną prędkość podczas nurkowania, a niektóre z nich w locie poziomym. W związku z tym można dowiedzieć się, który ptak jest najszybszy na świecie i dokonać oceny, biorąc pod uwagę tylko tę funkcję.

Zanurz się

Zajmuje dziesiąte miejsce w rankingu najszybszych ptaków. Rozwija maksymalną prędkość sto szesnaście kilometrów na godzinę. Jest przedstawicielem rodziny kaczek, które same z rodziny kaczek mogą pochwalić się długim czasem lotu. Nurkuje bardzo szybko i dużo pływa. Ich głównym siedliskiem są słodkowodne rzeki Syberii i Azji Środkowej. Żywią się glonami i rybami.

Jest on wymieniony w Czerwonej Księdze ze statusem "pod małym zagrożeniem". Mimo to nurkowanie jest przedmiotem polowania, chociaż jego mięso nie wyróżnia się lepszymi walorami smakowymi.

Białobrode amerykański Swift

Dziewiąte miejsce w rankingu to ta mała ptaszyna. Może rozwijać prędkość do sto dwadzieścia pięć kilometrów na godzinę w locie poziomym. Te jerzyki bardzo przypominają jaskółki. Żywią się małymi owadami i nasionami roślin. Te jerzyki nie rosną gniazda, ale osiedlają się w gniazdach jaskółek.

Jerzyki są w locie, nawet czasami śpią w locie.

Cohosh środkowy

Rozwija prędkość do stu trzydziestu kilometrów na godzinę. Jest to przedstawiciel rodziny kaczek wielkości kaczki krzyżowej. Czasami długość jego ciała może osiągnąć 50 centymetrów. Pływają bardzo dobrze i mogą nurkować głęboko pod wodą. Żywi się skorupiakami z rybami i skorupiakami.

Gniazda na ziemi. W jednym sprzęgle, zwykle do dziesięciu jaj. Samice wylęgają jaja przez około miesiąc.

Sable Goose

Który ptak jest najszybszyRozwija prędkość w locie do stu czterdziestu pięciu kilometrów na godzinę. Jest także przedstawicielem rodziny kaczek, która może osiągnąć długość nawet jednego metra. Samce są zwykle większe niż samice. Chodząc, bardzo często mieszkasz w pobliżu słodkowodnych jezior lub rzek. Ponieważ prowadzą one w dużej mierze siedzący tryb życia, susze mogą latać w czasie suszy przez kilkaset kilometrów w poszukiwaniu wody, a następnie powracać.

Siwobrodego albatrosa

Jest to rekordzista Księgi Rekordów Guinessa jako najszybszy ptak na świecie, rozwijający prędkość w locie poziomym. Może rozwinąć szybkość do stu czterdziestu siedmiu kilometrów na godzinę. Rozpiętość skrzydeł wynosi dwa metry. Ten ptak lata bardzo i może długo pozostawać w powietrzu. Żywią się kałamarnicą i różnymi rybami. Aby zdobyć swoją zdobycz, mogą nurkować pod wodą do sześciu metrów. Przez większość czasu są blisko morza, gdzie mogą zdobyć własne jedzenie.

Frigate

Rozwija prędkość do stu pięćdziesięciu kilometrów na godzinę. Wolą spędzić całe życie w powietrzu. Mogą latać bardzo długo w powietrzu, nie poruszając skrzydłami. Fregaty nie pływają i są bardzo niezdarne na lądzie. Ich cechą jest duży czerwony worek na gardle, który pomaga mu przyciągnąć samice w okresie godowym. Ich głównym siedliskiem jest Australia. Fregata ptaków drapieżnych. Polują w powietrzu dla małych ptaków lub biorą zdobycz od ptaków morskich. Polują głównie w locie.

Cheglock

Potrafi latać z prędkością stu sześćdziesięciu kilometrów na godzinę. Jest to dość duży ptak drapieżny o prawie metrowej rozpiętości skrzydeł. Żywi się drobnymi ptakami, a także owadami i czasami gryzoniami. Często osiedla się w sąsiedztwie z jaskółkami wsi, które polują.

Gniazda na drzewach na wysokości trzydziestu pięciu metrów, aby dobrze widzieć z góry. Oboje rodzice pilnują gniazda. Gdy zbliżają się do niebezpieczeństwa, zaczynają głośno krzyczeć i mogą atakować sprawcę. Pisklęta potrafią latać niezależnie w wieku dwóch miesięcy.

Szybka z igłą

Opis najszybszego ptakaPobiera maksymalną prędkość w locie poziomym do stu siedemdziesięciu kilometrów na godzinę. Długość jego ciała wynosi zaledwie dwadzieścia centymetrów, a waga to sto pięćdziesiąt gramów.

Mieszkają obok stawów w lesie. Przez całe życie uciekali. Gniazda na drzewach. Na zimowy lot do Australii. Jerzyki są karmione przez latające małe owady. Z racji tego, że szybka jest prawie zawsze w powietrzu, a latające owady nie latają przy złej pogodzie, czasami muszą latać dziesiątkami kilometrów w poszukiwaniu jedzenia.

Orzeł

Zajmuje drugie miejsce w rankingu najszybszych ptaków na świecie. Rozwija szaloną prędkość do trzystu dwudziestu kilometrów na godzinę. Rozpiętość skrzydeł może sięgać dwóch i pół metra. Podczas polowania orzeł może bardzo długo unosić się na niebie, aż dostrzeże ofiarę. Potem szybko rozwija prędkość i wystarczającą zdobycz. Orzeł orzeźwia gryzonie i króliki. Czasami złoty orzeł nie jest przeciwny jedzeniu owiec lub cieląt. Orzeł służy do polowania na lisy i zające. Są bardzo bystrzy i widzą zająca z odległości do dwóch kilometrów.

  • Berkut jest wymieniony w Czerwonej Księdze Rosji. Populacja orłów zniknęła w niektórych obszarach, które wcześniej były zamieszkiwane przez te ptaki.

Przyczyną spadku liczby złotych orłów jest ich eksterminacja przez rolników, którzy atakują te pastwiska.

Berkutov z powodzeniem mieścił się w ogrodach zoologicznych. Żyją tam bardzo dobrze i przynoszą potomstwo.

Sokół wędrowny

To najszybszy ptak na świecie. On się rozwija prędkość podczas nurkowania trzysta pięćdziesiąt kilometrów na godzinę. Jest to dość powszechny drapieżnik zamieszkujący wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy. Bardzo dobrze dostosowuje się do wszelkich warunków życia, niezależnie od tego, czy jest to ciepło, czy gwałtownie zimno. Osobliwości sokołów wędrownych to:

  • Które ptaki są najszybszeZasięg skrzydeł może sięgać jednego metra. Sokół wędrowny żywią się głównie małymi ptakami.
  • Dojrzałość płciowa te ptaki osiągają w wieku jednego roku. Jest związana z jednym partnerem przez wiele lat.
  • Bardzo poważnie pilnują swojego gniazda. Kiedy zbliżają się do swojego terytorium obcego, zaczynają głośno krzyczeć, a jeśli niebezpieczeństwo nie minie, mogą zaatakować nieproszonego gościa.
  • Samice składają średnio trzy jaja raz w roku. Wylęgają jajka przez około miesiąc, a następnie wylęgają się pisklęta. Stają się niezależni w wieku czterdziestu pięciu dni.

Na wolności niewiele może zagrozić najszybszemu ptakowi na świecie. Zdarzają się przypadki, kiedy duże drapieżniki zrujnują swoje gniazda. Sokół wędrowny zawsze atakuje naruszającego jego pokój.

Nawet w starożytności Sokol wędrowny był używany w sokolnictwie. Od dzieciństwa uczy się je łapać małe ptaki i zwierzęta.

W XX wieku, kiedy wynaleziono pestycydy do leczenia roślin, sokół wędrowny znacznie ucierpiał. Fakt, że ptaki ciało, które jedzą owady gromadzących te pestycydy i Sokoły, które były karmione ptaki zaczęły składać jaja o bardzo cienkich powłok, a zatem niemal wszystkich murowanych były nieudane. Populacja sokołów wędrownych znacznie się zmniejszyła. Po zakazie stosowania pestycydów sytuacja została rozwiązana. Sapsanov zaczął hodować w żłobkach i ogrodach zoologicznych. Tak więc udało się ocalić ludność. Sokół wędrowny jest wymieniony w Czerwonej Księdze i jest chroniony prawem.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru