alfali.ru

Wszystko o sowach: co zjada sowę, jak to wygląda, gatunki sów

Wszystko o owls: co sowa je, jak to wyglądaSowa - jeden z najstarszych ptaków na planecie Ziemia. Według naukowców mieszkała w Ameryce Północnej kilka milionów lat temu. Jest to bardzo inteligentna i piękna istota, która żyje na wolności i prowadzi drapieżne życie. Często sowy kojarzą się z czymś tajemniczym, tajemniczym, jednym słowem, ptaki te wywołują zwiększone zainteresowanie ludźmi. Ale w jaki sposób sowy żyją na wolności? Co jedzą i jak się rozmnażają?

Sowa ptak: opis, cechy

Sowy to ptaki drapieżne, prowadzące aktywny tryb życia głównie w nocy. Są one podzielone na dwie rodziny:

  • prawdziwe sowy i sowy - Są to: sowy, uszatki, plucie i sowy;
  • syropowaty - zwykłe i zamaskowane sowy płomykówki.

Kolor Ten ptak różni się w zależności od obszaru, w którym żyje, ponieważ jego upierzenie pomaga maskować się w środowisku. Z ogólnych zewnętrznych cech tego ptaka można odróżnić dużą okrągłą głowę, oczy sowy również mają okrągły kształt. Ponieważ jest drapieżnikiem, typowo ma długie ostre pazury i krótki drapieżny dziób. Obrót głowy może osiągnąć 180 stopni, a czasem 270 stopni, a to nie zaszkodzi ptakowi. Takie unikalne zdolności wyjaśnia również drapieżny charakter tego ptaka, ponieważ musi on wyśledzić jego ofiarę. Nawiasem mówiąc, jej oczy nie znajdują się z każdej strony, jak wszystkie ptaki, ale z przodu.

Ponieważ sowa nie ma możliwości obrócenia oczu na bok, odwraca się z całą głową, a sowy wokół nich widzą świat w czerni i bieli. Co ciekawe, soczewka oka tych ptaków nie znajduje się w gałce ocznej, ale w rurce rogowej, tak że drapieżne ptaki doskonale widzą w nocy.

Z natury drapieżna sowa doskonale słyszy każdy szelest potencjalnej ofiary, nie za nic, że jej słuch jest 4 razy ostrzejszy niż u kota. Jeśli po prostu uruchomisz mysz lub inny mały gryzoń w oddali, jak ten ptak natychmiast obliczy jego położenie i natychmiast zacznie polować.

Słodka sowaZe względu na fakt, że istnieją różne rodzaje tych ptaków, ich rozmiar również jest różny. Na przykład najmniejszą jest sowa wróblowata, której wymiary nie przekraczają 20 cm długości, a waga to tylko 50-80 gr. Ale największym przedstawicielem jest puchacz, którego rozmiar może wynosić 70 cm, a waga może osiągnąć 4 kg (minimalna waga to 2 kg).

Ptaki te mają bardzo silne i mocne łapy, wynika to z ich natury, ponieważ polują na małe gryzonie, łapiąc je w locie za pomocą wytrwałych pazurów. Ptak leci na swą ofiarę niemal niedostrzegalnie, jego lot jest bezgłośny dzięki swojemu specjalnemu upierzeniu:

  • Pierwsze pióra (zwane także zewnętrznymi) są piłokształtne i ząbkowane;
  • Trzecie i czwarte upierzenie ma dłuższy kształt.

Ogon tego ptaka ma lekko zakrzywione pióra ogona, w kształcie jest krótki i zaokrąglony. Sowy latają bardzo szybko, rozwijając prędkość do 80 km / h, a zasięg ich skrzydeł może osiągnąć 200 cm.

Ciekawostka: oczekiwana długość życia sowy jest znacznie dłuższa, jeśli ptak jest trzymany w niewoli. Tak więc, tapicerowany w szkółce, ten ptak może żyć 40 lat na raz, jak na wolności - nie dłużej niż 10 lat. Wynika to z faktu, że często ptaki umierają z głodu lub padają ofiarą innych, większych ptaków drapieżnych, takich jak jastrząb czy orzeł przedni.

Siedlisko sów

Te ptaki żyją na całej planecie, żyją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Sowa może żyć na stepie i pustyni, w lesie, w górach i na brzegach morza. Często występują na obszarach wiejskich, ale mogą również mieszkać w dużych obszarach metropolitalnych.

Populacja tych ptaków preferuje przede wszystkim obszary zamknięte, z wyjątkiem sów bagiennych i niektórych innych gatunków. Osadzają się z reguły w zagłębieniu starych drzew, w szczelinach skał, a także na strychach budynków mieszkalnych. Prowadzą one siedzący tryb życia, jedynie sporadycznie migrują z miejsca na miejsce z powodu pewnych okoliczności.

Rodzaje Sov

Sowa uszataWśród tych ptaków ornitolodzy liczą około 214 gatunków, spośród których najczęstsze to:

  • Screech-owl - taki ptak ma długość 36 cm i rozpiętość skrzydeł 98 cm, pióro ma szare i brązowe odcienie ze szponami, pierś ptaka jest całkowicie biała. Na głowie takiej sowy znajdują się dwie wiązki przypominające kłosy, składają się z 6 piór. Zjada głównie myszy, norniki i inne małe gryzonie, a także ptaki i owady. Ten gatunek żyje w lasach Europy i Azji Północnej;
  • Brodata sowa - jest to duży gatunek sów, których długość dochodzi do 80 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 1,5 m. Kolor ptaka jest szary, a wokół oczu ciemne pasy. Nazwa ptaka powstała z powodu ciemnego paska pod dziobem, który przypomina brodę. Ten gatunek woli jeść białka i inne gryzonie. Ten gatunek woli gniazdować w europejskiej części Rosji i na Bałtyku, a także na Syberii, w Mongolii i na Sachalinie. Sowy same nie budują tego rodzaju gniazd, opanowują stare gniazda jastrzębi i myszołowów;
  • Filin - dość duży gatunek, o długości 75 cm i rozpiętości skrzydeł 190 cm, samce ważą około 2,7 kg, a samice ważą około 3,2 kg. Wtapianie tych ptaków jest lekko czerwonawe, ma odcienie ochry, oczy są okrągłe i jaskrawo pomarańczowe. Filiny żywią się jeżami, myszami, zające, a także wronami i innymi ptakami. Nad oczami są wydłużone pióra w formie wiązek. Ten gatunek żyje w lasach Eurazji;
  • Sowa passerineSowa przechodnia - gatunek ten wyróżnia się niewielkim rozmiarem. Długość sowy sięga tylko 19 cm, a rozpiętość skrzydeł zaledwie 40 cm, waga około 80 g, mężczyźni ważą nieco mniej samic. W kolorze są szare, brązowe i brązowe kolory, rozcieńczone białymi plamami. Głowa sowy jest mała i lekko spłaszczona, nie ma charakterystycznych uszu. Oczy tej sowy są jasnożółte, mają białe brwi;
  • Sowa Brownie - nieco większy widok niż poprzedni, ma rozmiar 25 cm i wagę 170 gramów. Kolor upierzenia jest szaro-brązowy lub piaskowy, a brzuch jest całkowicie biały z cętkami. Gatunek ten żyje w Europie Południowej i Środkowej, w Azji Południowej i Afryce Północnej. Sowy domowe można również znaleźć na terytorium Rosji, na przykład na południu lub w centrum, a także na południu Ałtaju i Transbaikalii. Takie ptaki wolą żyć na stepach i pustyniach, układając gniazda w norach i kamieniach. Sowa karmi gryzonie, owady i jaszczurki. Czasami mały ptak może również jeść;
  • Pospolita sowa - ten gatunek ma jedną charakterystyczną cechę: głowa tego ptaka ma kształt serca. Wielkość tego ptaka osiąga 39 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 95 cm, a kolor piór ogona ma wyrazisty czerwony odcień z licznymi plamkami i paskami. Nawiasem mówiąc, kolor tego ptaka może różnić się od jego miejsca zamieszkania. Na terytorium Rosji mieszka tylko w obwodzie kaliningradzkim;
  • Biała Sowa - dość duży ptak o wadze do 3 kg i długości do 70 cm Rozstaw skrzydeł wynosi 166 cm Ze względu na specyfikę miejsca, w którym żyje, jego kolor jest przeważnie biały. I taki ptak żyje w tundrze (Ameryka Północna, Eurazja, Grenlandia, wyspy Oceanu Arktycznego). Biała sowa karmi zające, gronostaje, kaczki, kuropatwy, gęsi, a także ryby;
  • Owl HawkHawk Owl - mały ptak o długości 45 cm. Zamieszkuje ten sowa w regionie Magadan, Kamczatki, Czukotki, na wybrzeżu Morza Ochockiego, a także w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Gryzonie polują głównie, ale często łapią ptaki (kuropatwy, cietrzewie, jarząbki).

Co zjada sowę

Jak już wspomniano wcześniej, ptaki te należą do ptaków drapieżnych, więc żywią się wyłącznie pokarmem zwierzęcym. Obejmuje to gryzonie (myszy, nornik, wiewiórki), małe ptaki, a także jaszczurki, robaki, węże i owady. Czasami polują sowy i nietoperze.

Duże gatunki polują również na większą zdobycz, na przykład na jeże, kuropatwy, cietrzewie, bażanty, a czasem nawet inne drapieżne ptaki. Zimą ptaki te mogą tworzyć rezerwy w gniazdach. Nigdy nie żywią się padliną. Czasami w gniazdach może gromadzić się kilkadziesiąt złapanych gryzoni.

Jeśli chodzi o wodę, przez kilka miesięcy sowa może się bez niej obejść, skoro otrzymują niezbędny płyn z pożywienia przyłapanego na polowaniu.

Jak sowy powracają

Relacje między partnerami w tych ptakach różnią się w zależności od gatunku: niektórzy tworzą parę na całe życie, inni szukają nowej przepustki co roku. Samica inkubuje pisklęta również raz w roku, przez cały czas matka dostarcza mu pokarm. Czasami z powodu nierównego żerowania sowy mogą mieć różne stopnie rozwoju, a najsłabsi mogą nawet umrzeć lub zostać zjedzeni przez silniejszych.

Jajka są łatwe do odróżnienia od innych, ponieważ mają całkowicie okrągły kształt i śnieżnobiały kolor. Kiedy pisklęta wykluwają się ze skorupki, ich oczy są pokryte w dół, a karmienie odbywa się przez rodziców.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru