alfali.ru

Soczewica, która jest ptakiem, w którym znajduje się soczewica

Jaka jest soczewica ptasiaNa świecie istnieje wiele różnych ptaków o różnych rozmiarach, kolorach i zachowaniu. Zwyczajna soczewica - mały ptak z rzędu wróblowatego, zamieszkuje Amerykę Północną, Europę i Azję. Odnosi się do rodziny zięb.

Obszar soczewicy

Zwyczajna soczewica w okresie godowymSoczewica - ptak wędrowny. Zasięg jego dystrybucji jest szeroki. Zasadniczo jest to Syberia, Azja Środkowa i Środkowa, Europa Wschodnia. Na terenie byłego ZSRR ptak znajduje się niemal wszędzie (z wyjątkiem Zakarpacia i Mołdawii). Soczewica jest również na Uralu, na Shugor iw Ust-tsilma. Często można znaleźć ptaka na granicach północnych lasów, na terytorium Anadyr, Sachalin i Kamczatka.

Soczewica mieszka w Chinach, Afganistanie, Iranie i na Kaukazie. Ciekawe, że mimo terytorium można obserwować pęknięcia w zakresie soczewicy:

  • soczewica zwyczajna, męska i żeńskaz Zakarpacia do Besarabii wzdłuż granicy stepowej Ukrainy.
  • Między Wołgą a Donem.
  • Wschodnia część gór Tien-Shan.

Soczewica nie żyje w:

  • Azja Środkowa (na terenach pustynnych).
  • Południowo-wschodni Ałtaj.
  • Mongolia.

Mogą latać na duże odległości. Pomimo niewielkich rozmiarów ptak jest w stanie pokonywać duże odległości. Zauważono to na terytorium Szwecji, Malty, Holandii itp. Jako obszary zimowania preferuje region Indii i południowy wschód Chin. To odróżnia go od innych zięb, ponieważ w głównej mierze ta rodzina hibernuje w naszym regionie.

Charakter pobytu

Soczewica kobieta na szczycie sosnyJako charakterystyczną cechą soczewicy skłonny do długoterminowych migracji. Ale osoby, które decydują się na gniazdo w południowych regionach, są bardziej skłonne do siedzącego trybu życia. Trudno jest określić dokładne granice zasięgu zagnieżdżania, ponieważ nie wszystkie osobniki gniazdują. Przybądź późno. Najczęściej migracja ma miejsce pod koniec kwietnia i w drugiej dekadzie maja.

Ptak często migruje w małych stadach po 10-15 osobników. Czasami obserwowane są stada do 50 osobników. Od sierpnia do końca września soczewica rozpoczyna wędrówkę zimową. Najczęściej jest kierowany na południe, południowy wschód i do Azji.

Wygląda

Soczewica syberyjska, wróblowatyRazem wyizolować cztery podgatunki soczewicy - czerwona czapka, zwykła, różowa i archaiczna. Wszystkie mają niewielkie różnice w rozmiarze i kolorze. Ogólnie rzecz biorąc, cały gatunek mały rozmiar (nie więcej niż wróbel).

Samice są blade, z brzuchem jaśniejszym niż plecy i brązowawo-szarym kolorem upierzenia. Młode osobniki są podobne do kobiet. Mężczyźni w jasnym kolorze. Mają ogon, skrzydła i plecy, a głowa i klatka piersiowa są jaskrawoczerwone. Brzuch jest różowy. U niektórych przedstawicieli tego gatunku pierś jest również różowa. Tak jasny kolor sprawia, że ​​ptaki te są rozpoznawalne.

Habitat

Wspólny obszar soczewicyKażdy ptak wybiera nie tylko pewien klimat, ale także środowisko. Zwykły wybór - wilgotne łąki z krzewami. Często można je znaleźć na żywopłotach, cmentarzach i ogrodach. W górskich krajach wolą osiedlać się na obrzeżach lasów, ujść rzek, na alpejskich łąkach. W lasach preferują krzewiaste i drzewiaste krajobrazy.

Jedzenie z soczewicy składa się z bazy roślinnej. Zjada głównie nasiona takich roślin, jak jaskry, lisienne turzyca, baldaszkowaty i roślin strączkowych. Pisklęta karmione są ziarnami skrobi. Jako źródło białka rodzice produkują dla nich różne owady. Najczęściej są to gąsienice i małe chrząszcze.

Powielanie

Samce soczewicy mają jasne pióraMonogamiczne ptaki. Innymi słowy, ptaki tworzą pary na całe życie. W tym przypadku naukowcy zarejestrowali kilka sprzęgieł, w których był jeden samiec. Chociaż w większości przypadków przedstawiciele tego rodzaju odnolyuby.

Po przybyciu na tereny lęgowe, pary zaczynają aktywnie budować gniazda. Miejsce jest wybierane przez kobietę. Z reguły jest to środek młodego drzewa lub krzaka. Czasami może on specjalnie wybrać nietypowe drzewo do gniazdowania innych ptaków. Gniazdo wykonane jest z suchych gałęzi, niedbale i krucho. Cienka taca jest ułożona z dołu, futra, korzeni i trawy. Średnia średnica gniazda wynosi około 16 cm, ale są to wartości przybliżone.

Soczewica piliW okresie godowym można obserwować szczególny prąd. Samiec siedzi na wyższych gałęziach drzewa, podnosi kępkę i odkłada pióra. Przygotowując się, zaczyna śpiewać swoje dźwięczne tryle. Więc leci z drzewa na drzewo.

Jeśli wejdzie on na terytorium innego mężczyzny, wtedy dojdzie do poważnej walki. Samica w tym czasie siedzi na niższych gałęziach lub na ziemi. Po przeprowadzeniu parowania.

W murze - maksymalnie 6 jaj. Latem usuwany jest tylko jeden miot piskląt. Jajka mają niebieską muszlę z czarnymi kropkami. Najczęściej pojawiają się w czerwcu, ale na południu można je znaleźć w maju. Tylko samice maciorą jaja, to trwa około dwóch tygodni. Samiec jest blisko, karmi i chroni ją.

Samce przestają śpiewać po wykluciu, ponieważ wymagają poważnego karmienia. Kiedy młodzi opuszczają gniazdo, rodzice pozostają w cieniu i prowadzą dyskretną drogę życia. Soczewica prawie nie śpiewa w okresie poza sezonem, który nie zdradza ich obecności.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru