alfali.ru

Kim jest taki wielki ptak i jak on wygląda?

Jak oswoić wielką cycąBig tit jest uważany za wspólnego ptaka z rodziny piersi. Wielka Titmouse pochodziła z grupy wróblowatych. Zasadniczo, w stanie dzikim, duże cycki żyją w różnych lasach, głównie na otwartej przestrzeni i wzdłuż brzegów rzek i innych zbiorników wodnych.

Siedlisko tych ptaków jest powszechne:

  • w Europie;
  • w Azji;
  • na Bliskim Wschodzie;
  • w niektórych częściach Afryki.

Ten tit odnosi się do ptaków niemigrujących. Migrują bardzo rzadko. Lot może być spowodowany rufą mroźnej zimy. Podobnie jak wiele ptaków i zwierząt, gatunek titmouse jest podzielony na podgatunki. Ale największy jest największym przedstawicielem tego rodzaju.

Wiele osób nie wie, jak wygląda dzika. Rozpoznajcie, że to całkiem proste. Charakterystyczną cechą wielkiej cycki jest to, że jej głowa i szyja są całkowicie czarne. Policzki są białe. Dolna część pnia ma żółty kolor. W ciepłym sezonie titmouse woli jeść wyłącznie małe owady. W zimie dieta znacznie się zwiększa.

Ptak Tit, w przeciwieństwie do większości ptaków bardzo dobrze przystosowuje się do wpływu człowieka. Często można je znaleźć nie tylko na obszarach zaludnionych, ale także w megamiastach.

Wygląd

Opis wielkiego tyłkaPtak tego gatunku uważany jest za bardzo aktywny okaz swojej rodziny. W Europie największy tyłek, wielkości wróbla, ma stosunkowo długi ogon. Średnia waga ptaka wynosi 17 gramów. Rozpiętość skrzydeł wynosi około 24 centymetry. W porównaniu z innymi ptakami z tej rodziny, titmouse wyróżnia się jasnym upierzeniem, w szczególności żółtym brzuchem. Górna część głowy jest wyjątkowo czarna. W jasnym świetle głowa titmouse świeci metalicznym odcieniem. Pióra na skrzydłach i ogonie mają jasnoniebieski odcień.

Na płeć jednostek oderwanie jest niezwykle trudne do rozpoznania. Samice mają ciemniejszy kolor swoich piór. Głowa i klatka piersiowa kobiety są zazwyczaj szare, a obszar pod ogonem jest bielszy niż u samców. Cycki mają inny kolor w zależności od położenia geograficznego.

Dane głosowe

Repertuar krzykliwych dźwięków wydanych przez tyłek jest dość obszerny. Dostępnych jest ponad 40 różnych opcji dźwięku, które ptaki te mogą odtwarzać własnym głosem. Ponadto ptaki te mogą zmieniać dźwięki w jednej piosence, zmieniając barwę dźwięku.

Na wolności zięba jest obdarzona podobnym chiringiem. Ale w porównaniu z finch titmouse ma bardziej dźwięczny głos.

Gdzie są wspólne cycki?

Areal

Gatunek ten zamieszkuje całe terytorium Eurazji i można go również znaleźć w północnej Afryce. Jedynym miejscem w Europie, w którym nie spotkasz ptaka, jest Islandia. Na terytorium Azji nie mieszka w polarnych regionach Syberii.

Habitat

Jak wygląda wielka cycuszka?W okresie lęgowym zamieszkuje lasy różnych gatunków, ale stara się wybierać obszary z drzewami liściastymi. W Europie najczęściej ptak Można spotkać się w lesie obsadzonym dębami. W ciemnych lasach prawie nie żyją.

Bardzo często można go znaleźć w parkach. Wynika to z faktu, że ptaki doskonale przystosowały się do ludzi. Co więcej, ludzie karmią te ptaki, co korzystnie wpływa na nie w zimie, kiedy nie jest łatwo zdobyć pożywienie.

Powielanie

Ten gatunek należy do typu monogamicznego. Większość par istnieje od kilku lat. Okres krycia to na okres od stycznia do końca września. Naukowcy z Wielkiej Brytanii ujawnili, że ostatnio ptaki tego gatunku próbują składać jaja wcześniej niż zwykle. Zjawisko to spowodowane jest globalnym ociepleniem, dzięki któremu ulubiona przysmak - gąsienice - pojawia się znacznie wcześniej. Należy zauważyć, że składanie jaj bezpośrednio zależy od dostępności żywności.

Samiec zajmuje się samicą w następujący sposób. On, skacząc z gałęzi na gałąź, próbuje przyciągnąć uwagę kobiety w jego głosie. Charakterystyczną cechą zalotów jest karmienie samców samcami.

Gniazduj w głównym ptaku w zagłębieniach drzew. Jeśli brakuje takich miejsc, to wszelkie nory, w tym mysia dziura, jak również szczeliny domów lub jakakolwiek inna pusta i ciemna przestrzeń, mogą być używane jako mieszkanie.

W jednym sezonie jaja są zdeponowane kilka razy. Pierwszy murowany ma miejsce w kwietniu, drugi w czerwcu. Maksymalna murowana składa się z 12 jaj. Przynajmniej 5 jaj jest ułożonych. Należy zauważyć, że liczba jaj w drugim murze jest mniejsza niż w pierwszym.

Kobiety inkubują jaja przez 14 dni. W tym czasie rodzina karmi samca. Nowo narodzone pisklęta pokryte są jasnoszarym kolorem. Oboje rodzice zajmują się karmieniem potomstwa. Średnio rodzice produkują około 7 gramów pokarmu dla każdej piskląt. Po szesnastu dniach życia pisklęta są w stanie latać. Ale przez cały tydzień są całkowicie zależni od swoich rodziców.

Pisklęta, które pojawiły się w wyniku drugiego muru, pozostają z rodzicami przez 50 dni. Średnia długość życia wynosi około 15 lat.

Zasilanie

W okresie godowym podstawą diety na titmouse obejmuje małe bezkręgowce i różne larwy. Ptaki działają jako obrońcy przyrody, niszcząc ogromną liczbę szkodników.

Główne spożywane jedzenie to:

  • motyle;
  • gąsienice;
  • różne pająki;
  • mrówki;
  • roztocza.

W przypadku swoich piskląt rodzice łapią wyłącznie gąsienice o długości nieprzekraczającej 1 centymetra. W okresie jesienno-zimowym dieta uzupełniana jest paszami roślinnymi, które obejmują:

  • pszenica;
  • żyto;
  • owies;
  • nasiona brzozy, jarzębiny, lipy i sosny.

BogatkaPtak nie dostarcza żadnych zapasów na zimę, ale z przyjemnością kradnie jedzenie od innych ptaków.

Nie gardzą jedzeniem padliny. Często można je znaleźć w pobliżu zwłok. Z całej rodziny tylko duża myszyczka, atakująca ofiarę, żartuje sobie z mózgu. Jedna z tych ofiar to nietoperz. Mimo mniej więcej tej samej wielkości, ptak łatwo pokonuje swoją zdobycz.

Można więc wywnioskować, że mimo całej swojej łaski i pięknego głosu ptak ten jest niebezpiecznym drapieżnikiem dla większości mieszkańców fauny.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru