alfali.ru

Zwyczaje sokoła. Siedlisko zwykłej pustułki

Gdzie zazwyczaj żyje pustułkaPustułka należy do rodziny sokołów, grupy sokołów. Mieszka na kontynencie europejskim, w zachodniej Azji, północnej Afryce. Najbardziej rozpowszechniony obserwuje się w Europie.

Na wolności zwykła pustułka żyje 15-16 lat, ale czasami średnia długość życia wynosi 22-24 lata. Śmiertelność wśród młodych ptaków wynosi 50%.

Tytuł

Istnieją dwie opinie na temat pochodzenia nazwy ptaka:

  • Nazwa pochodzi od niemożności oswojenia ptaka na polowanie. Ludzie uważali piórko za nieużyteczne, w przeciwnym razie puste;
  • łacińska nazwa to "dźwięczny sokół". Ten ptak naprawdę ma bardzo piękny głos, który przypomina dzwonienie dzwonków, więc wersja ma prawo do życia.

Nawyki

  • Zachowanie ptaków w przyrodzieNiektóre ptaki migrują, a niektórzy prowadzą siedzący tryb życia. Zachowanie zależy głównie od ilości jedzenia w obszarach lęgowych. Zwykle pustułka pustułka całkowicie migruje z północy Europy i Azji do Afryki i na południe kontynentu europejskiego.
  • Dorosłe ptaki wybierają miejsca zimowania, położone w pobliżu miejsca gniazdowania, młodzież leci znacznie dalej.
  • W mroźnej zimie, zwykły pustuł, żyjący w Rosji, leci na wschodnie wybrzeże Morza Śródziemnego.
  • Pustułka Pustułki nie lubi stepów i lasów, ale woli osiedlać się na obszarach o niskiej trawie: na skrajach i zagajnikach.
  • Decydującym czynnikiem przy wyborze siedliska dla zwykłej pustułki jest bogactwo bazy paszowej. Jednak sokół zwykle doskonale przystosowuje się do życia w regionach z małą ilością jedzenia. W szczególności obszary górskie: niektórzy przedstawiciele gatunku zostali zauważeni na wysokości 5000 m npm.
  • Ostatnio sokół wybrał europejskie miasta. Gniazdo małego pustułki można znaleźć w najbardziej nieoczekiwanym miejscu, na przykład na parapecie wielopiętrowego domu.
  • Ptaki żyją dość daleko od swoich gniazd, na przedmieściach, czasem latając 5-6 km od domu.

Kestrel jest osiedlany w miastach z taką samą łatwością jak Sokół wędrowny. Gniazda te ptaki budują na balkonach, w rurach, pod gzymsem, w innych nieoczekiwanych miejscach. Często ptaki znajdują się na bulwarach iw parkach. Na torach ptaki mogą po prostu usiąść, obserwując ruch uliczny. Tam, gdzie żyje pustułka, musi być żywność, inaczej drapieżnik szuka innego schronienia.

Wygląd

Kestrel nazywa się "małym" sokołem. Rzeczywiście, ten ptak ma niewielki rozmiar:

  • długość skrzydła - 24-29 cm;
  • długość tułowia - 33-39 cm;
  • rozpiętość skrzydeł wynosi 65-81 cm;
  • średnia waga mężczyzn wynosi 160 g (maksymalna stała - 260 g);
  • z reguły samice są większe od samców, a waga "pań" waha się w przedziale 185-315 g.

W ciągu roku ciężar sokoła utrzymuje się na stałym poziomie. Samice o największym wzroście masy podczas składania jaj. Zdolność kurcząt do przeżycia zależy od wagi matki. Im więcej ptak waży, tym większe jest jego sprzęgło, a pisklęta są bardziej sprężyste.

Samiec z kobiet odróżnia kolor głowy i kolor upierzenia, czyli gatunek ma dymorfizm płciowy.

  • Co jedząca pustułka?Ogon i głowa samca są jasnoszare, a ogólny kolor piór jest blado-czerwony.
  • Na gardle męskich piór lekkiego cienia. Zaokrąglone czarne plamki na plecach.
  • Powyżej pióra są praktycznie czarne.
  • Na końcu ogona znajduje się czarna opaska z białą obwódką.

Górna część tułowia i głowa samic mają kolor ochrowo-czerwony, a także przechodzą poprzeczne ciemne pasma. Pióra mahoniowe mają kolor ciemnobrązowy, w przeciwieństwie do samców. Ogon jest brązowy, jest na nim wiele ciemnych pasm. Końcówka ogona, podobnie jak u samców, ma szeroki ciemny pasek z białą obwódką. U młodych osób, ubarwienie, jak u kobiet. Jednak w przeciwieństwie do samic, skrzydła młodych sokołów są krótsze i bardziej okrągłe. Wszystkie ptaki tego gatunku wokół oczu mają żółte brzegi. Wosk jest tego samego koloru.

Zasilanie

Głównie dieta zwykłej pustułki obejmuje:

  • myszy-norniki;
  • ryjówki.

Ten ptak również poluje na:

  • jaszczurki;
  • nietoperze;
  • żaby;
  • dżdżownice;
  • owadów.

Atakuje sokoły i ptaki, na przykład wróble i pisklęta gołębi. Kestrel zabija, kopiąc dziób w tył głowy. Aby polować na pustułki potrzebują dużej przestrzeni, nie będą szukać pożywienia w leśnych zaroślach.

Dorosły sokół dziennie potrzebuje 6-8 nor. Technik w polowaniu używa odmiany pustułki. Predator może siedzieć na wysokości, szukanie ofiary. Zauważając to, sokół natychmiast go zaatakował.

Zwróć uwagę na puszkę z ptakami i lot trzepotliwy na wysokości 10-20 m. Sokoła, często wykonując skrzydełka, mogą zawisnąć w jednym miejscu. Ta taktyka jest bardzo skuteczna w przypadku wykrycia miejsc o dużym zagęszczeniu gryzoni.

Kestrel doskonale postrzega bliskie promieniowanie UV, w którym ślady moczu gryzoni są wyraźnie widoczne, niż drapieżnik i cieszy się. Dostrzegając ofiarę, hulajnogi sokoła atakują ją. Na robaki, ryjówki, żaby i jaszczurki, sokół poluje na ziemi. W locie wydobywa małe ptaki.

Reprodukcja, długość życia

Jak wygląda pustułka?Zwyczajna pustułka, żyjąca na północy i w centrum Eurazji, hoduje się od kwietnia do maja. U osób preferujących południe Europy i Afryki gniazdowanie występuje od sierpnia do grudnia. Te sokoły same się nie gniazdują. Osiedlają się w dziuplach drzew, skałach, porzuconych gniazdach innych ptaków. Kestrel Kestle znaleziono tylko na ziemi, w płytkich norach, na sztucznych obiektach i konstrukcjach.

Podczas krycia i wychowywania potomstwa Pustułka pokojowo współistnieje ze śpiewającymi ptakami, a mury przedstawicieli różnych gatunków mogą znajdować się obok siebie.

Pustułka jest podatna na zagnieżdżanie się kolonii. Tereny te ptaki zwykle nie więcej niż 30 ha, a drapieżniki rzadko odbiegają od nich więcej niż 500 m. Czasem pustułki kolonie formularzy liczące kilkadziesiąt par.

Sokoły nie ściśle kontrolują swoją terytorialność, a kilka rodzin może znajdować się w tym samym obszarze w tym samym czasie.

Oboje rodzice zajmują się jajkami wylęgowymi, ale robią to przez cztery tygodnie. Liczba jaj jest różna. Zasadniczo w gnieździe znajduje się 3-6 sztuk, minimum - 2 jaja i maksymalnie 8 sztuk.

Pisklęta Kestle wyglądają na całkowicie białe. A biel to nie tylko puch, ale pazury i dziób. Stopniowo pisklęta stają się szarawe, a tydzień później czarne pazury stają się czarne, a dziób staje się bardziej szary. Małe pisklęta szybko znikają i mogą latać po upływie miesiąca po urodzeniu. Niemniej jednak, w następnym miesiącu pisklęta pozostają z rodzicami, którzy uczą je polować. Dojrzałe płciowo młode ptaki stają się w następnym sezonie gniazdowania.

Wielkość populacji

Zwyczajna pustułka nie jest na skraju wyginięcia. Na świecie jest około dwóch milionów przedstawicieli tych ptaków. Jedna czwarta tej liczby mieszka na kontynencie europejskim. W przypadku tego ptaka nie będzie możliwe angażowanie się w sokolnictwo, "pusty" ptak nie będzie łapał łupu dla osoby. Ale na farmie ptak może być przydatny, ponieważ poluje na gryzonie. W dniu drapieżnika można złapać do trzech tuzinów zwierząt.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru