alfali.ru

Muchówka drobiu: siedlisko, styl życia, dieta

Opis muchołówki drobiuMuchołówki, małe szczupaki, należą do rzędu wróblowatego. Wszyscy przedstawiciele tych ptaków mają długie, w porównaniu z ciałem, skrzydła i słabe nogi, które nie pozwalają im aktywnie poruszać się po żadnej powierzchni. Ich dziób jest zawsze szeroki i mocny, na nim grzbiet supergłoku jest bardzo wyraźnie widoczny.

Na krawędziach i u podstawy dzioba ptak ma raczej sztywne i elastyczne włosie, które pomaga w locie muchołówek w locie. Waga tego ptaka zwykle osiąga zaledwie 25 gramów.

Muchówka drobiowa

Te pichugi nie na próżno są nazywane muchołazami - te owady robią dla nich ulubione jedzenie.

Absolutnie wszystkie te ptaki, niezależnie od ich odmiany, wolą żyć w miejscach z otwartą przestrzenią - w otwartych leśnych polanach, gajach, parkach i placach. Te dzieci absolutnie nie boją się człowieka, więc często można je zobaczyć w mieście.

Muchołówki - ptaki latające, więc wraz z nadejściem chłodu, wolą lecieć w ciepłe regiony - albo do Azji Południowej, albo na kontynent afrykański.

Rozmiar wszystkich muchołówek to małe ptaki, takie jak małe wróble. Jednak, jeśli chodzi o kolor, istnieje wiele opcji - szary, czarny i biały, jasny pomarańczowy, granatowy, cytrynowy i wiele innych, najbardziej niezwykłe i jasne kolory można znaleźć wśród tych ptaków.

W sumie na świecie jest ponad 300 gatunków tego ptaka, ale w naszych szerokościach geograficznych nie więcej niż 20 gatunków.

Najbardziej znane w naszym kraju były trzy gatunki:

  • szara pułapka na muchy;
  • mała mucha;
  • muchołówka-gadżet.

Rozważ te okruchy bardziej szczegółowo.

Szary Flycatcher

Charakterystyka muchołówkiSzary Flycatcher różni się od swoich braci bardziej niepozornym kolorem - jak wynika z nazwy ptaka, ma szary kolor. Dolna część ciała tego ptaka ma jasnoszarą barwę, a górna część jest nieco ciemniejsza - szaro-brązowa. Te ptaki rzadko śpiewają, ale rozmiar jest taki sam jak wróbli.

Poluje na szare muchołówki siedzące na gałęzi i czekające na zdobycz, dokładnie się rozgląda. Po zauważeniu potencjalnej ofiary ptak szybko zrywa gałąź i ściga zdobycz w powietrzu.

Szara mucha, jak również jej krewni - ptak wędrowny, leci na zimę w ciepłych krajach, najczęściej w Afryce lub Południowej Azji.

W naszym regionie ptak wraca do połowy maja i zaczyna budować gniazdo. Szare gniazda muchołków są budowane wyłącznie przez samice, samce nie biorą udziału w tym procesie. Do budowy wykorzystują suchą trawę, słomę i podobne materiały. Coraz częściej gniazdują te małe pichużki w lasach, na placach lub w parkach miejskich. Uwaga ludzi, których zazwyczaj nie przyciągają, dzięki swojemu "szaremu", dyskretnemu wyglądowi, dzięki czemu są cicho sąsiadem i dorastają potomstwem obok ludzkiego mieszkania.

Pisklęta te jajka składają prawie zawsze w czerwcu, a murowany ma od trzech do siedmiu małych, zielonych jaj.

Mały muchołówka

Ta ptaszyna nie jest do niczego zwany mały, waży mniej niż 11 gramów i długości 10 cm. Zewnętrznie, to dziecko różni się od szarej, czerwonej plamki na piersi i białe plamy na ogonie. Ale jej śpiew bardzo różni się od śpiewania pierwszego. To bardzo smutna, dramatyczna melodia z niepokojącym gwizdaniem.

Mały muchołówka woli zagnieździć się z dala od ludzkich oczu i wybiera do tych celów wysokie, ciemne lasy świerkowe lub świerkowe. Gniazda tego maleństwa, pomimo jego skromnych rozmiarów, są znacznie większe niż w przypadku jej towarów - średnia wielkość gniazda wynosi 300 metrów.

Raz w roku, w lecie, ptak ten składa około 3-6 jaj, z których po 2 tygodniach pojawiają się pisklęta pokryte szarym puchem. Jajka w małej pułapce muchowej w kolorze białym z małymi czerwonymi plamami.

Spośród wszystkich wymienionych tutaj muchołków ten ptak jest najrzadszy w naszym regionie.

Gadżet Flycatcher

Co je ten flycatcher?Ten typ muchołówki, kolor samców i samic jest kardynalnie inny. Samice są niedostrzegalne szaro-brązowe, mężczyźni mają kontrastujący czarno-biały kolor: biały brzuch, czarne plecy i białe plamki na skrzydłach i pióra ogona. Waga ptaków tego gatunku waha się od 11 do 18 gramów, a długość ciała rzadko przekracza 16 centymetrów.

Gniazda tych ptaków można często znaleźć w placach iw parkach, t. Do ludzi. The Lemming zaufanie, ale także żałobna mogą osiedlić się w ogrodach i różnych lasów.

Od zimowania pstrokaci wracają na wiosnę - w kwietniu, rzadziej w maju. Samiec zawsze leci pierwszy, wybiera odpowiednie miejsce do gniazdowania i zaczyna śpiewać. Swym dźwięcznym śpiewem informuje, że wybrane miejsce jest zajęte, a kobieta może przyjść do niego.

Gniazda farby są często budowane z improwizowanych materiałów - różnych gałązek, kawałków kory drzew, suchych liści. W warunkach miejskich można znaleźć gniazda grzybów muchowych z papieru, starych gazet, opakowań po cukierkach. Wszystko, co można znaleźć, może służyć jako materiał budujący gniazdo tego ptaka. Kobieta i mężczyzna wolą żyć obok, ale osobno - nie bliżej niż 30 metrów od siebie.

Kiedy proces budowania "mieszkania" się skończył, Samica składa jajka, zwykle ich liczba wynosi od 3 do 10 sztuk. Jaja mają niebiesko-zielone zabarwienie, wykluwając ich zmienność rzędu dwóch tygodni. Przez cały ten czas samiec karmi i popycha samicę. Po urodzeniu małych piskląt oboje rodzice zajmują się produkcją żywności dla ich potomstwa - różnorodne mogą przynosić 500 razy dziennie karmienie dzieci. Po 15-17 dniach pisklęta są już w stanie wylecieć z gniazda i samodzielnie zdobyć pożywienie. Ostateczna niezależność i oddzielenie od rodziców, pisklęta są nabywane 4 tygodnie po porodzie.

I tak, jak możesz zrozumieć, że ten ptak cię poznał?

  • Mały rozmiar - nie więcej niż 16 cm.
  • W naszym regionie można go znaleźć tylko w ciepłym sezonie.
  • Żyje na obszarach z otwartą przestrzenią.
  • Czekanie czeka na drzewach, patrząc na zdobycz.
  • Waga nie przekracza 25 gr.

To wszystko, co musisz wiedzieć, aby rozpoznać tego małego, ale bardzo interesującego ptaka.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru