alfali.ru

Główne odmiany ptaków drapieżnych w Rosji

Ptaki-drapieżnikiPtaki - niesamowite stworzenia, którzy nie tylko mogą cieszyć oko eleganckimi piórami, ale także podziwiać szybkość, zwinność i piękny lot. Wśród znanych gatunków ptaków ptaki drapieżne zawsze były przedmiotem wielkiego zainteresowania ludzi.

Rodzimi myśliwi, ze wspaniałymi zakrzywionymi pazurami, bardzo ostrymi oczami i niewiarygodną manewrowością, są tworzone przez morderców. Atakując swoją zdobycz, ptaki te nie znają litości. Falconiformes - grupa ptaków drapieżnych, która zawiera następujących jaskrawych przedstawicieli: sokoły, orły, myszołowy, jastrzębie i inne.

Ptaki drapieżne w ciągu dnia

Zdjęcia ptakówNie wszystkie ptaki, które polują na jedzenie, są drapieżnikami. Wiele gatunków je różne zwierzęta, jednak jako ptaki drapieżne nie są klasyfikowane. Może to kogoś zaskoczy, ale sowy, które mieszka w Rosji, ptakom drapieżnym nie jest akceptowane. Chociaż mają wiele podobieństw do orłów i jastrzębi, są klasyfikowane jako nocne drapieżniki.

Chociaż wszystkie ptaki drapieżne są mięsożerne, ich dieta może obejmować nie tylko gady i ssaki, ale nawet owady. To samo dotyczy dzierzby lub wydmy.

Taksonomia zoologiczna odnosi się do kategorii dziennych ptaków drapieżnych tylko tych, które należą do grupy sokołów. Najbardziej znane z nich to:

  • jastrzębie;
  • orły;
  • sokoły;
  • orły.

To tylko niektóre z ptaków drapieżnych w ciągu dnia, które łączą podobny wygląd: dziób pochylony, krzywe i bardzo ostre pazury. Kolor przedstawicieli płci przeciwnej tych gatunków jest w większości taki sam, jednak samice są kilkakrotnie większe od samców. Biorąc pod uwagę ten fakt, możliwe jest odróżnienie samca od samicy nawet gołym okiem z boku.

Jastrząb jastrząb

Ładna duży drapieżnik, który ma jasny piękny kolor: ciemny top z szarym odcieniem, żółte oczy i lekkie paski na piersiach. Waga dorosłego wynosi od 700 gramów do 1,5 kg.

Goshawk drapieżnyJastrząb jastrząb długi czas znalazł się wśród szkodliwych drapieżników, ale teraz jest chroniony przez prawo Rosji i jest pod ochroną, podobnie jak inne rodzaje jednodniowych ptaków drapieżnych.

Poluje na różne ptaki, zręcznie iz usuwaniem złodziei, niszcząc wrony, drozdy i inne ptaki. Nie lekceważy białek, a nawet młodych królików. Zasadniczo jego ofiary to chore lub zranione zwierzęta, z przylegających nóg i potężnego dzioba, którego po prostu nie mogą uciec.

Jastrząb-jastrząb zamieszkuje prawie całe terytorium rozległej tundry i północnych regionów, wzdłuż rozlewisk rzek w południowej tundrze. Gniazda zwykle na bardzo wysokich drzewach, a jaja, które leżą kobiece jastrząb, mają jasny kolor z plamami ciemnych kolorów.

Orzeł bielik

Jest to jasny przedstawiciel rzędu ptaków drapieżnych, zamieszkujących terytorium Rosji. Waga takiego osobnika waha się od 4 do 7 kilogramów, a rozpiętość skrzydeł może wynosić nawet 2 metry. Warto zauważyć, że charakterystyczną cechą tego przystojnego mężczyzny jest biały ogon, który można zaobserwować tylko u dorosłych ptaków, których wiek przekracza trzy lata.

Wspaniały orzeł bielikMłody człowiek ma ogon w ciemnym kolorze, dlatego można go pomylić ze złotym orłem lub nawet z orłem. Jednak podczas lotu można odróżnić ptaka. Ogon orła będzie miał kształt klina, natomiast w orle będzie zaokrąglony.

Siedliskiem tego drapieżnika jest niemal cała Rosja, z wyjątkiem bezwodnych pustynnych miejsc i dalekiej północy. Gniazduje tego myśliwego na drzewach liściastych i tylko czasami - na skałach. Na lęgowisku orłów znajdą się z pewnością pobliskie zbiorniki wodne i rzeki, w których można uzyskać niezbędną ilość ryb i ptactwa wodnego, na których zwykle poluje.

Na terytorium otwartej tundry spotkanie z orłem jest wielkim sukcesem. Z reguły w takich miejscach ptak woli nie gniazdować. Orzeł buduje gniazda w takiej miejscowości na wzgórzach lub klifach.

Orlany nie są wyróżniane przez takie oddanie i wierność jak łabędzie, ale przy wyborze partnera są zawsze stałe. Samica zwykle składa się z trzech jaj, które mają biały kolor i małe brązowe plamki. W niektórych przypadkach plamy mogą mieć zabarwienie ochry.

Orlan jest niesamowicie pięknym drapieżnikiem, wymienionym w Czerwonej Księdze. Ochrona tego gatunku ptaków jest jednym z priorytetowych zadań rosyjskiego ustawodawstwa środowiskowego. Ten drapieżca dąży do unikania ludzi, a zdarzają się przypadki, gdy orzeł migruje do odległych skał z ich zalesionych miejsc w pobliżu zbiorników wodnych z częstym pojawieniem się tam ludzi.

Sokoły i orły

Sokół to zaskakująco szybki ptak, urodzony myśliwy. Szybkość, z jaką sokół może się rozwijać w trakcie polowania, może osiągnąć ponad 320 kilometrów na godzinę. Na niebie drapieżnik czuje się niesamowicie pewny siebie i, co do zasady, zawsze wyprzedza ofiarę.

Falcon jest gotowy do lotuSokoły i orły żyją w większości Rosji, z wyjątkiem strefy arktycznej. Podobnie jak orły, sokoły często są oswajane przez ludzi i używane podczas polowań. Dla swojego pana sokół zawsze pozostaje lojalnym i niezawodnym przyjacielem.

Doskonały wzrok, piękne upierzenie, wytrwałe pazury, stalowa siła, masywny zakrzywiony dziób - charakterystyczne cechy sokoła i orła.

Podobnie jak wiele innych ptaków drapieżnych w Rosji, sokoły są chronione przez prawo. Niektóre gatunki sokołów, takie jak sokół wędrowny lub gyrfalcon, są zabronione przy wywozie z kraju.

Nocne ptaki drapieżne

Ptasie drapieżniki, które żerują na swojej ofierze głównie w nocy, nazywane są nocnymi ptakami drapieżnymi. Najjaśniejszym przedstawicielem tego gatunku jest sowa, która ma kilka podgatunków:

  • sowa polarna lub biała;
  • brodząca sowa;
  • jastrząb lub sokolnictwo.

Jeśli do tej pory nie widziano rzadkich przedstawicieli dawnych drapieżników, znaczna część populacji Rosji z godną pozazdroszczenia regularnością może spotkać w środowisku miejskim sowę, nie wspominając już o lasach, w których żyją znacznie więcej.

Biała Sowa

Jest to największy przedstawiciel całej rodziny sów o rozpiętości skrzydeł do 1,5 metra i długości ponad 70 centymetrów. Młode sowy różnią się od siebie pstrokatym zabarwieniem, podczas gdy starsze okazy są białe, z drobinkami czerni na głowie. Łapy sowy mają obfite upierzenie, oczy są żółte, a dziób jest czarny.

Sowa poluje na gryzonie i niektóre ptaki, takie jak mewy, chorągiewki, piaskarki, a nawet kaczki. Czasami sowa może rozszarpać leśne zwierzęta, uwięzione w pułapce. Z tego powodu myśliwi nie lubią sowy i może je zniszczyć, gdy się spotkają.

Swamp Owl

Częściej niż wszystkie inne odmiany sów w tundrze i mokradłach, można spotkać sowę bagienną. W miesiącach zimowych ten gatunek wędruje przez Azję i Europę, może dotrzeć nawet do Afryki i Ameryki.

Główną różnicą między sową bagienną a polarną jest jej wielkość. Długość dorosłego ptaka waha się od 30 do 40 centymetrów, a rozpiętość jego skrzydła nie przekracza 1 metra.

Jego kolor ma brązowy lub żółtawy odcień, łapy i dziób w kolorze czarnym. W swojej diecie można uzyskać nie tylko gryzonie, ale także żaby z owadami.

Hawk Owl

Ta sowa może być przypisana do dniowe drapieżniki. Ma wiele wspólnego z sokołem, dlatego często nazywany jest sową sokoła. Ostre skrzydła i faliste nawyki łowieckie, krzyki i niewiarygodna odwaga, szybka wspinaczka i błyskawiczny atak sprawiają, że jest ona najlepszą łowczynią wśród niej.

W Rosji sowa jastrzębia znajduje się w tundrze, gdzie spada wzdłuż terenów zalewowych od kierunku północnej części Ob.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru