alfali.ru

Leśne świnie gołębi: opis ptaka

Zdjęcie gołąb gołębia lasuGołąb lasu jest przedstawicielem rodziny gołębi, gdzie wchodzi wraz z innymi gołębiami i turkaczami. Znaną nazwą ptaka jest Vityuten.

Leśne gołębie to prawdziwi giganci w świecie gołębi. Ptak może prowadzić osiadły lub wędrownego sposób życia w zależności od regionu zamieszkania, są też ptaki częściowo migrujące. Dla północnych szerokości geograficznych charakterystyczny jest wędrownego sposób życia, dla południa jest ustalony. Tak więc ptaki żyjące w Afryce nie latają na zimę.

Opis

Aby znaleźć gołębicę, pomocne będą następujące charakterystyczne znaki:

  • Całkiem duży jak na rozmiar gołębi.
  • Długość ciała wynosi około 40 cm.
  • Średnia waga to ponad 900 gramów.
  • Skrzydła są krótkie, trzepocząc głośno w locie.
  • Rozpiętość skrzydeł wynosi około 75 cm.
  • Kolor szaro-niebieski.
  • Pierś jest szaro-czerwona lub różowawa z dwoma białymi plamami.
  • Metaliczny zielony przypływ na szyi.
  • Podczas lotu na skrzydłach stają się widoczne szewrony - tzw. Małe białe pasy.
  • Biała taśma jest również na długim ogonie.
  • Jasne białe plamy na skrzydłach i bokach dorosłych.
  • Żółty dziób.
  • Czerwone stopy.
  • Kolor oczu jest jasnożółty.
  • Imponujący rozmiar węża jest turkusowy lub liliowy.

Średnia długość życia ptaka wynosi do 16 lat.

Miejsce zamieszkania

Wosk fotograficzny w gnieździeW klimacie umiarkowanym można spotkać prosiaka w Europie i na zachodzie Syberii, a ptak żyje również na terytorium Afryki (na północnym-zachodzie). Gniazda wolą zawieszać się w gałęziach drzew, gdzie chowają się, gdy pojawia się osoba lub drapieżnik - gołąb jest ostrożny.

Pigeon wybiela się w Skandynawii, preferując lasy iglaste, ponieważ ulubioną ucztą ptaka są nasiona szyszek. Również gołębie leśne można znaleźć w lasach mieszanych Ukrainy, centralnej Rosji, państw bałtyckich. Dużo jedzenia można uzyskać w gajach dębowych, dlatego często tu witamy. Wolą mieszkać w paczkach kilkudziesięciu osób.

Siedlisko ptaków w Rosji obejmuje prawie całe terytorium swojej europejskiej części:

  • Na zachodzie granica obszaru przebiega na terytorium Syberii.
  • Granica wschodnia znajduje się w pobliżu Tomska.
  • Północny - Archangielsk i zatoka Kandalaksha.
  • Południe - Krym, Kaukaz, północne wybrzeże Morza Kaspijskiego.

W Azji Centralnej gołębie gołębie można spotkać w takich krajach jak Afganistan, Irak, Iran, Chiny. Również ptak żyje w Himalajach.

Cechy zachowania

Cechy zdjęcia ptakaPtak wyróżnia się energicznym lotem, podczas którego głośno trzepocze skrzydłami, które przypominają brązową gołębicę.

Gołąb jest bardzo ostrożnym ptakiem, szczególnie w okresie lęgowym, woli ukrywać się w gęstych liściach drzew, aby żywić się w pobliżu gniazda. W Rosji ptaki są bardzo nieśmiałe, wolą osiedlać się z dala od ludzi. Ale w Europie często vyahiri gniazduje na dachach domów, cicho mieszkają w małych miasteczkach i wioskach.

Mieszkańcy północnych szerokości geograficznych są nomadami, wolą latać do ciepłych krajów w pierwszym miesiącu jesieni, wracając do gniazd na początku marca. W przypadku lotów do dużych stad spędzają zimowanie na Kaukazie lub na Krymie.

Poruszające się po ziemi ptaki małymi krokami i kiwając głową pomagają im skupić wzrok. Ze względu na to, że vityunen startuje powoli, często staje się ofiarą drapieżnika.

Naturalni wrogowie są różnorodni. Ptaków to sowy, orły, złote orły. Zniszcz gniazdo, a jaja sroki i wrony. Drapieżne zwierzęta mogą również przeniknąć do gniazda, dlatego witaminy obawiają się łasic, kuny, fretki. Również na ziemi leży niebezpieczeństwo w postaci borsuków i lisów.

Zasilanie

Zdjęcie diety gołębiaPtak dzięcioł woli jeść pokarm roślinny, bardzo rzadko zwracając się do zwierzęcia. Co to jest dieta tego pięknego gołębia leśnego? Oto co następuje:

  • zboża zbożowe;
  • rośliny strączkowe;
  • jagody leśne (żurawina, jagody, jagody, kalina);
  • szyszki;
  • pąki drzew;
  • żołędzie;
  • w głodnym czasie w lesie żywnościowym mogą goździć gołębie i owady: dżdżownice i gąsienice.

Ogólnie jedzenie zależy bezpośrednio od obszaru ptaka. Jak gołąb żeruje na gołębiach?

  • Podnieś upadłe ziarna z ziemi.
  • Trawy są niskie.
  • Przebija orzechy, żołędzie i jagody z krzaków i drzew.

Wolę dwa razy dziennie w ciągu dnia. Dla mieszkańców Kaukazu charakterystyczna jest cecha - miejscowe bieleny lubią odwiedzać słone źródła, gdzie piją wodę. Ptaki wolą karmić duże stada, gromadząc się w miejscu bogatym w pokarm. Interesujące jest to, że po wybraniu takiego miejsca gołębie vyahiri powrócą tu na długi czas.

Wśród ulubionych przysmaków warto przywoływać zboża, więc te ptaki latają na polach po zebraniu pszenicy i znalezieniu pozostałych ziaren.

Powielanie

Zdjęcie reprodukcji gołębiOkres lęgowy trwa od kwietnia do pierwszego miesiąca jesieni. W przypadku gniazd ptaków wybiera się szerokości środkowego pasma. Jak zachowuje się młoda osoba w okresie lęgowym?

Mężczyźni głośno gruchają, siedząc na gałęziach drzew, szczególnie często ich głośne głosy można usłyszeć rano. Łączenie gołębi odbywa się do końca kwietnia, następnie ptaki przystępują do tworzenia gniazd. Budowa "domu" nie zajmuje dużo czasu, ponieważ ptaki biorą grube gałęzie drzew, przeplatając je między sobą elastycznymi gałązkami. Najczęściej gniazdo to uzyskuje się z płaskim dnem, promieniującym ze wszystkich stron, umieszczonym na wysokości około dwóch metrów.

Często whitunni wolą osiedlać się w opuszczonych gniazdach innych ptaków (częściej czterdzieści i wron, czasami małych sokołów) niż budować własne mieszkanie. Kiedy zaczyna się mur, mieszkanie jest już gotowe.

Gołębie Vyakhiri są niesamowitymi ptakami, para pozostaje wierna sobie nawzajem przez całe życie, wychowawcze pisklęta są również oboje rodzicami. Po wyposażeniu gniazda ptaka organizowane są zabawy małżeńskie, samce zaczynają gruchać i opływać samice. Po zakończeniu zabawy małżeńskiej, vyahiri składają jaja, z reguły dwa. Samica wysiaduje, wydając na jaja od 14 do 18 dni, mężczyzna pomaga, pilnując mieszkania. Pisklęta wylęgowe są całkowicie bezbronne, więc rodzice karmią pierwszy miesiąc życia, najpierw jako wybór wola z twarogu, a następnie inne karmy.

Zajmie to około 40 dni, a pisklęta będą stopniowo uczyć się latać, najpierw trzymając się blisko swoich rodziców. Ale stopniowo zaczną niezależne życie.

Polowanie na robaka

Zdjęcia ptaków łowieckichLeśny gołąb jest często przedmiotem polowań sportowych. Pomimo opieki ptaków, ludzie nauczyli się oszukać jej czujność, sprytnie naśladując głos wygładzoną lub użyciem wabika - pociągający vityutnya.

W okresie letnim rozpowszechnione jest polowanie na stracha na wróble gołębia, dzięki czemu można przyciągnąć żywego odpowiednika przygotowanej pułapki. Jednak każde polowanie na te ostrożne ptaki wymaga doświadczenia myśliwego, cierpliwości i wytrwałości.

Ważne! Zgodnie z prawem użycie broni pneumatycznej w polowaniu jest zabronione! Dlatego warto pomyśleć o innych sposobach.

Mięso gołębia leśnego nie wyróżnia się jego walorami smakowymi, dlatego polowanie jest wyłącznie sportowe.

Ochrona

Jeden podgatunek gołębia leśnej, Columba palumbus azorica (drewno gołębi Azowskiego), zamieszkały na wyspach Azowskiego Pico i Sao Miguel, jest na skraju wyginięcia, więc zawarte w Czerwonej Księdze i są chronione. Wcześniej ptaki te spotykały się na wszystkich wyspach archipelagu, ale z powodu zwiększonego polowania wielkość populacji została znacznie zmniejszona, a ptak był chroniony. Ten rodzaj niczego nie zagraża.

Niestety, nie udało się uratować wozów Madery, które zostały trwale zniszczone na początku ubiegłego wieku.

Pozostałe gatunki gołębi są nadal zagrożone, ale ich liczba spada nie tylko ze względu na popularność polowań sportowych, ale także z powodu aktywnego wylesiania.

Gołąb vyahir - piękny ptak leśny, prawdziwa dekoracja iglastych zarośli. Podobnie jak wszystkie gołębie, vituty woli pokarm roślinny, a wierność ptakom w stosunku do siebie nawzajem nie może zostać tylko dotknięta.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru