alfali.ru

Rzadkie i zagrożone gatunki ptaków zawarte w czerwonej księdze

Czerwona księga Rosji - ptaki weszły do ​​niejCzerwona Księga jest wprowadzana rzadkie i zagrożone gatunki zwierzęta, ptaki i rośliny. Książka ta została stworzona w celu zachowania i przekazywania informacji o rzadkich gatunkach przyszłym pokoleniom, aby umożliwić zachowanie tych gatunków zwierząt i ptaków.

Teraz weź obiektywne informacje z książki, która ukazała się w 2001 roku.

Wchodzi:

  • nazwa rzadkich gatunków;
  • opis;
  • miejsca, w których żyją;
  • zdjęcia.

Czerwona Księga Rosji jest podzielona na 3 sekcje, są one wpisane:

  • ptaki;
  • gatunki zwierząt;
  • owady.

W Rosji żyją i rozmnażają 1334 gatunki ptaków, a 111 gatunków ptaków jest wpisanych do Czerwonej Księgi. Wiele z nich żyje wyłącznie w żłobkach, rezerwatach.

W ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat ludzie zniszczyli 1/4 wszystkich znanych gatunków ptaków, a 11% tych, którzy przeżyli, jest na skraju wyginięcia.

W artykule opisano 10 gatunków rzadkich i zagrożonych gatunków ptaków, których opis znajduje się w Czerwonej Księdze.

Kaczka mandarynka

Najrzadsze ptaki zamieszkujące terytorium RosjiKaczki są uważane za rzadkie gatunki. Ważą od 400 do 700 g. Długość ich skrzydeł wynosi 21-24 cm Ptaki żyją w regionach Sachalin i Amur. W Federacji Rosyjskiej jest teraz 15 000 par kaczek. Samce mają jasne pomarańczowe upierzenie. Populacja żyje na opuszczonych górskich jeziorach i rzekach, ponieważ kaczki doskonale pływają i doskonale utrzymują wodę.

Jeśli porównamy je z innymi gatunkami kaczek, to w ogóle nie lubią nurkować, nurkują tylko wtedy, gdy są ranne. Odpoczywają, wolą siedzieć na skałach i gałęzie drzew. Jedz nasiona, algi, żołędzie. Ale jeśli to jedzenie jest małe, mogą jeść skorupiaki, jaja ryb. Kiedy kaczki składają jaja, pisklęta wylatują z nich w ciągu miesiąca.

W Rosji kaczki wymierają ze względu na fakt, że jenot, lis, szop pracz niszczą swoje gniazda. Polowanie na ten gatunek jest teraz zabronione.

Różowy pelikan

Rzadkie i zagrożone gatunki ptakówPelikany rozstrzygać w pobliżu rzeki Wołgi, wyspy Martynyachem, Yeisk Spit Tuzli. Ptaki odnoszą się do gatunku, który umiera, są wpisane w Czerwoną Księgę. Te ptaki łapią ryby swoimi dziobami. męski korpus długość 1,85 m i ma rozpiętość skrzydeł do 3,8 m. Nie Pelikany zanurzyć, ale po prostu zanurza dziób wody i złapać ryby.

Liczba ptaków spada ze względu na stosowanie pestycydów, które od upadku ziemi w rzekach i morzu. Ich zasięg również się zmniejsza, ponieważ ludzie drenają wodę. Pelikany gromadzą się w paczkach i razem łowią ryby. Przychodzą także do gniazda z trzodą, a następnie tworzą pary i rozmnażają się. Przez 2-3 dni samica robi dzianie gniazdo, a samiec wyciąga trawę i przekazuje ją w dziobie kobiecie. Pisklęta pojawiają się z jaj przez 26 dni. Rosną upierzenie 70. dnia po urodzeniu.

Filin

Ptaki wymienione w Czerwonej KsiędzeSą to największe ptaki z rodziny sów. Ich rozpiętość skrzydeł do 1,9 m. Mają ogromny długości ciała 60-75 cm, pióra są głównie czerwone kolory i odcienie ochry, pomarańczowe oczy, a nad nimi, „brwi” z długimi piórami. Waga samicy wynosi 3-3,2 kg, samiec ma 2,1-2,7 kg. To jest drapieżniki śpiące w ciągu dnia, w nocy poluje na myszy i inne gryzonie, ślimaki, małe ptaki. Każda sowa ma pewne terytorium, na którym poluje.

Łowcy używają sów do łapania zające, kuropatwy. To prawda, że ​​same sowy mogą być niebezpieczne dla ludzi. Mucha bardzo szybko, zaraz po starcie, mogą latać z pełną prędkością. W Rosji liczba ptaków stopniowo maleje.

Mały łabędź

Łabędzie żyją tylko w Rosji. Mają rozpiętość skrzydeł do 1,95 m. Mają długość ciała 1,15-1,27 m, ważą 4-8 kg. Łabędzie mają śnieżnobiałe pióra i czarny dziób. Żywią się trawą, jagodami, ziemniakami, czasami złapać małe ryby. Kiedy łabędzie kończą 3 lata, odnajdują parę, z którą nie rozstają się przez całe życie. Łabędzie gniazdują na suchych, suchych wzgórzach, czasami gniazda pozostawione przez poprzednią parę są używane przez inną parę.

Młode wylęgają się z jaj w ciągu miesiąca, a następnie łabędzie zaprowadzą je do stawu. Pisklęta zaczynają latać za 45 dni.

Obecnie Federacja Rosyjska próbuje przywrócić liczbę ptaków. Zostali również przeniesieni do Czerwonej Księgi.

Czerwononożny ibis

Znikające gatunki ptakówPtak jest biały z bladoróżowym upierzeniem, nogi brązowawo-czerwone, wokół oczu ptaka czerwony odcień. Dziób jest czarny, a na głowie jest grzebień opadający na szyję. Ibis osiedla się w regionie Dalekiego Wschodu. W Japonii ptaki uznano za wymarłe. W Rosji parę Ibisów zaobserwowano w 1990 roku. Nie jest jasne, czy obecnie w Federacji Rosyjskiej są ptaki. Głos jak kumka.

Ibisy żyją w pobliżu zalanych rzek, łapią ryby i gady. Kiedy ibis ma 2 lata, wybiera parę, z którą przeżyje całe życie. Po tym jak samica składa jajeczka, są one inkubowane na przemian przez oboje rodziców. Po 28 dniach wylęgają się jaja. Ibis jest również wymieniony w Międzynarodowej Czerwonej Księdze.

Owsianka Yankovsky

Ptaki są uznawane za gatunek zagrożony na całym świecie. W Rosji ptak był widziany na południu Kraju Nadmorskiego w pobliżu wsi Hasan, ale prawdopodobnie teraz zniknął w Rosji. Przyczyną wyginięcia nie są odpowiednie warunki na budowach gniazd, na przykład spalanie suchej trawy. Długość ciała samców wynosi 15,3-31,4 cm, skrzydło u samców 7,2-7,8 ​​cm, u samic 6,8-7,2 cm.

Owsianka leci z miejsca na miejsce, gromadząc się w stadach i wspólnie polując na owady. Żyją na stepie, budują gniazda na gałęziach drzew i na ziemi. Gniazda wykonane są z trawy. Samice składają 4-5 jaj i inkubują je. Kiedy pojawiają się pisklęta, są one karmione przez samca. W ciągu jednego roku dwa pokolenia kurcząt.

Owsianka ma taką samą wielkość jak zwykłe wróble. Powyżej korpus owsianki jest brązowawy, od dołu jaśniejszy, a na klatce piersiowej - odcień kasztanowego odcienia.

Stepowy Kestrel

Umieszczone w Czerwonej księdze ptakówPustułka jest zasiedlona w południowo-zachodniej Rosji i na południu Syberii. Te drapieżniki, łapiące owady, zdarza się, że jedzą skorpiony. Kestrelstowie krążą w paczkach i polują na stepie. Czasami zdarza się, że na wiosnę pustułka chwytają małe gryzonie. Ptaki w wieku 1-2 lat zbierają parę, mnożą się, aw następnym sezonie mają innych partnerów.

Długość ciała 29-33 cm pustułki, a rozpiętość skrzydeł 58-75 cm, waga 90-180 g mężczyźni i kobiety 135-210 ptaków gnieżdżą się w głębinach skał na wzgórzach. Samica wykopuje dziurę w ziemi, aby stworzyć gniazdo. Jaja wylęgają się z jaj po 28 dniach. Rodzice zaczynają karmić pisklęta, a za 28 dni młode odlatują z gniazda. Ostatnio liczba pustułek gwałtownie spadła, ponieważ jedzą owady, aw rolnictwie zwyczajowo stosuje się pestycydy w celu eliminacji owadów. Uważa się, że ptaki są zagrożone.

Avdotka

Wymienione w Czerwonej Księdze RosjiTen ptak ma ogromne wyraziste oczy i długie nogi. Ciało ma długość do 45 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 80 cm, mucha bardzo rzadko lata, tylko jeśli jest w niebezpieczeństwie. Przez większość czasu ptak chodzi po długich nogach. W ciągu dnia młoda kobieta odpoczywa, leżąc w cieniu, i nocne polowanie na myszach, ślimakach, jaszczurkach, żabach. W kwietniu samica buduje gniazdo na ziemi i składa 2-3 jaja.

Avdotka żyje na pustyniach i stepach. W pobliżu Wołgi i u podnóża Ałtaju. W górnej części ciała ma szaro-czerwone pióra, które mają brązowo-czarne pasy, a od spodu ciało ma kremową barwę. Sterniki i pióra much są absolutnie niebiesko-czarne. Ptaki nie wpadają w stado, wolą żyć samotnie.

Orzeł Stellera

Orlany rzadko można zobaczyć poza granicami Federacji Rosyjskiej, tylko wtedy, gdy przybywają na zimę. W Rosji żyją na półwyspie Kamczatka i brzegami Morza Ochockiego. Jest to największy i najcięższy gatunek podrodziny orła. Orlan może ważyć 9 kg. Orlan został nazwany tak ze względu na jego białe średnie skrzydła. Te drapieżniki łapią duże ryby, bardzo lubiące łososia. Ponadto, orły mogą złapać zające, lisy polarne, foki, a czasami padlina. Mieszkają w pobliżu wybrzeża w pobliżu morza, a gniazda są nawiane na wierzchołki drzew.

Orły są bardzo ostrożne, prawie nie stykają się z osobą. Z tego powodu nie jest jasne, jak te drapieżniki rozmnażają się.

Spoonbill

Czerwona Księga RosjiSpoonbill ma białe upierzenie i dziób, który rozszerza się na końcu, podobnie jak szczypce cukrowe. Łabędzie są nieco krótsze niż czaple. Kolor nóg i dzioba łyżek są czarne. Długość ciała wynosi do 1 m, a jego ciężar to 1,2-2 kg. Rozpiętość skrzydeł wynosi 1,15-1,35 m.

W tej chwili jest około 60 par ptaków. Gatunek wymiera ze względu na fakt, że po wylęgu jaj na 1 rok 60-70% umierają młodo, a nawet ptaki zaczynają się rozmnażać, gdy zwrócą 6 lat i 5 miesięcy, a żyją 10-12 lat.

Spoonbugs zamieszkały wybrzeża świeżych rzek i jezior, karmienie rybami, owadami i żabami. Teraz są one znalezione głównie w rezerwatach.

Wniosek

Na Dalekim Wschodzie wiele rzadkich gatunków żyje dzięki temu, że jest wiele rezerw. Teraz wszystkie rodzaje ptaków wymienione w Czerwonej Księdze są chronione przez państwo.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne

© 2011—2019 alfali.ru